Krajewski: ministerstwu zależy na produkcji żywności ekologicznej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
04-12-2024,18:55 Aktualizacja: 04-12-2024,19:01
A A A

Ministerstwu rolnictwa zależy nie tylko na wzroście powierzchni upraw ekologicznych, ale także na tym, by to rolnictwo dostarczało produktów ekologicznych - zapewnił wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski. Dodał, że taka produkcja powinna być opłacalna dla producenta, ale też dostępna cenowo.

W środę sejmowa komisja rolnictwa zajmowała się m.in. możliwością wsparcia rolnictwa ekologicznego w naszym kraju.

Jak poinformował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności MRiRW Jan Golba, produkcja ekologiczna jest wspierana zgodnie z przyjętym po konsultacjach publicznych i z ekspertami Ramowym Planem Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030.

ijhars, produkcja ekologiczna, rolnictwo ekologiczne, gospodarstwa ekologiczne

Produkcja ekologiczna – inspekcja wskazuje na odstępstwa

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przekazała ważną informację dla producentów ekologicznych, których gospodarstwa zostały dotknięte przez powódź. „W związku z zaistniałą na południu i...

Zakłada on. m.in. rozwój produkcji ekologicznej, w tym rozwój rynku produktów ekologicznych w Polsce oraz przeznaczenie do 2030 r. co najmniej 7 proc. powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej. Cel ten oznacza podwojenie do 2030 r. powierzchni użytków rolnych objętych tym systemem.

Wsparcie sektora rolnictwa ekologicznego zaplanowano dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego „od pola do stołu”, począwszy od wsparcia rolników w obszarze produkcji rolnej surowców i przetwórstwa, poprzez działania wspierające inwestycje i potencjał rynkowy, w tym małych i średnich gospodarstw, skracanie łańcuchów dostaw, działania kształtujące popyt i zaufanie konsumentów do produktów ekologicznych i produkcji ekologicznej, aż po wsparcie integracji branży oraz krajowego doradztwa rolniczego.

Finansowanie na te cele pochodzi w budżetu krajowego, Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020; Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 oraz z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

Do najważniejszych instrumentów wspierających producentów ekologicznych należy działanie „Rolnictwo ekologiczne” w ramach PROW 2014-2020 oraz interwencja - Rolnictwo ekologiczne w ramach PS WPR 2023-2027.

W 2023 r. o przyznanie płatności ekologicznych (finansowanych z PROW 2014–2020) ubiegało się ponad 16,5 tys. rolników, do ok. 385 tys. ha. A w ramach PS WPR 2023-2027 w 2023 r. o przyznanie płatności ekologicznych wnioskowało ponad 6,6 tys. rolników do powierzchni ok. 136 tys. ha. - poinformował Golba.

wiceminister rolnictwa, krajewski, rolnictwo ekologiczne, uprawy ekologiczne

Wiceminister rolnictwa: co najmniej 7 proc. gruntów pod uprawy ekologiczne do 2030 r.

Rozwój produkcji ekologicznej w Polsce to jeden z priorytetów ministerstwa rolnictwa. Resort chce, by do 2030 r. co najmniej 7 proc. gruntów zajmowały uprawy ekologiczne - poinformował wiceminister rolnictwa i rozwoju...

Budżet interwencji na lata 2023-2027 to około 905 mln euro.

Wparcie rozwoju przetwórstwa rolno-spożywczego w Polsce nakierowane jest przede wszystkim na rozwój mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), które należą do polskiego kapitału i są głównym odbiorcą produktów rolnych wytwarzanych przez lokalnych producentów. Chodzi o integrację ogniw łańcucha żywnościowego (rolnik – przetwórca).

Dofinansowywane są inwestycje w zakresie przetwarzania lub wprowadzania do obrotu produktów rolnych, w tym ekologicznych, przez rolników oraz osoby prowadzące lub rozpoczynające działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) i działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL). Dotacje można przeznaczyć na zakup maszyn i urządzeń do przetwarzania, przechowywania i sprzedaży produktów, specjalistycznych środków transportu oraz rozbudowę infrastruktury - wyliczał Golba.

Wicedyrektor zaznaczył, że ministerstwo rolnictwa w celu popularyzacji żywności ekologicznej prowadzi różne kampanie informacyje i edukacyjne. Dedykowane przekazy kierowane są do rolników/producentów, do konsumentów oraz do dzieci. Kampanie informacyjne nt. żywności ekologicznej prowadzone były dotąd przez MRiRW w telewizji, prasie, radiu, na warszawskich rowerach miejskich, w szkolnym dzienniczku elektronicznym, w internecie, w tym w social mediach.

wiceminister rolnictwa, krajewski, ue, mercosur

Krajewski: ministerstwo rolnictwa jest przeciwne umowie z Mercosur

Resort rolnictwa jest przeciwny podpisaniu umowy UE-Mercosur, gdyż niesie ona wiele zagrożeń dla europejskiego rolnictwa, głównie z powodu stosowania innych wymogów przy produkcji rolnej - powiedział PAP...

Wiceminister Krajewski poinformował, że został powołany Międzyresortowy Zespół ds. Zielonych Zamówień, który ma opracować rekomendacje do nowopowstającej Polityki Zakupowej Państwa. Celem MRiRW jest wprowadzenie minimalnego udziału produktów ekologicznych jako obowiązkowych w zakupach prowadzonych przez podmioty podległe prezesowi Rady Ministrów. Zespół jeszcze nie rozpoczął pracy, w jego skład wchodzą przedstawiciele resortu rolnictwa i Ministerstwa Rozwoju i Technologii.

Udział powierzchni użytków rolnych objętych systemem produkcji ekologicznej całkowitej powierzchni użytków rolnych w Polsce w 2021 r. wynosił 3,75 proc. i obejmował ponad ok. 550 tys. ha.

W latach 2018-2021 w strukturze gospodarstw ekologicznych dominowały gospodarstwa nastawione na produkcję roślinną (ok. 80 proc.), były to głownie łąki i pastwiska oraz uprawy zbożowe. 

Poleć
Udostępnij