Gospodarstwa pod lupą sanepidu
Jedno z oczek gęstego sita kontroli, jakim poddawane są rolnicy, stanowi inspekcja sanitarna. Co ją interesuje? W jaki sposób gospodarstwa są typowane do kontroli? O to zapytaliśmy u źródła.
- Zakres nadzoru Państwowej Inspekcji Sanitarnej obejmuje rolników prowadzących różne rodzaje działalności, w tym: produkcję pierwotną, sprzedaż bezpośrednią oraz rolniczy handel detaliczny. We wszystkich tych przypadkach nadzór dotyczy żywności pochodzenia niezwierzęcego - informuje Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Nielegalnie ubijali świnie i sprzedawali mięso
Jeśli chodzi o wyznaczanie gospodarstw do kontroli, kluczowym aspektem jest rodzaj produkowanej żywności. - Produkcja zbóż na przykład niesie za sobą znikome ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych, podczas gdy w przypadku owoców miękkich, np. maliny, ryzyko to diametralnie wzrasta - wyjaśnia Jan Bondar.
W ramach takich działań pobierane są również próbki w kierunku wykrywania zanieczyszczeń chemicznych żywności - po zbiorze i w obrocie (jak najbliżej etapu produkcji pierwotnej).
Kwitnie nielegalny handel mięsem. Druzgocące wyniki kontroli
Realizując postanowienia tego porozumienia, inspekcje wspólnie prowadzą kontrole producentów żywności pierwotnej (prowadzą jednocześnie na miejscu działania edukacyjne i doradcze).
- Na terenie każdego województwa państwowy wojewódzki inspektor sanitarny, jako koordynator prac, powołuje zespół roboczy, w skład którego wchodzą przedstawiciele stron porozumienia. Zespół ustala co roku szczegółowy plan wspólnych kontroli i typuje gospodarstwa do kontroli spośród tych, które prowadzą produkcję z obszarów uznanych za priorytetowe w danym roku - tłumaczy Jan Bondar.
Hodowcy: jesteśmy nękani kontrolami
Priorytetowymi obszarami były:
- produkcja pierwotna owoców miękkich (malin, truskawek, borówek, porzeczek, agrestu i jeżyn), kiełków przeznaczonych do bezpośredniego spożycia oraz warzyw liściastych jedzonych na surowo (w tym sałata, szpinak, rukola) w związku z potencjalnym ryzykiem zagrożenia zdrowia ze względu na możliwą obecność zanieczyszczeń mikrobiologicznych
- warzywa liściaste: sałata, szpinak, rukola, dla których wyznaczono najwyższe dopuszczalne poziomy (NDP) dla azotanów, co może być związane głównie z nieprawidłowym stosowaniem nawozów
- pozostałości środków ochrony roślin we wskazanych owocach miękkich oraz jabłkach
- wdrożenie przez PIORIN monitorowania nasilenia występowania patogenów zbóż wytwarzających mykotoksyny w odniesieniu do fuzarioz oraz sporyszu