Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 15 pasujących wyników.
ASF utrudnia eksport wieprzowiny. Polska sporo na tym traci
Promocja polskiej żywności na nowych rynkach i wsparcie dla eksportu to największe wyzwania, jakie czekają rolnictwo w 2018 roku - ocenia dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa...
więcejEkspert w produkcji wołowiny
Opasem bydła zajmuje się od 17 lat, a jego stado podstawowe liczy 260 krów rasy limousine. Oprócz tego rolnik posiada około 500 opasów w różnych kategoriach wagowych i...
więcejZwrot kosztów dla członków systemu QMP
Agencja Restrukturyzacja i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór wniosków w ramach uczestnictwa rolników w krajowych systemach jakości żywności. Dokumenty można składać w...
więcejO wołowinie i certyfikacji QMP
Hodowcy bydła mięsnego i producenci wołowiny spotkali się w gospodarstwie rolnym z certyfikatem Quality Meat Program (QMP), gdzie dowiedzieli się o korzyściach uczestnictwa w programie. Prelegenci...
więcejJak poprawić opłacalność produkcji żywca wołowego?
Produkcja wołowiny cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników. Jak to robić prawidłowo i zarabiać na tym więcej można było dowiedzieć się podczas szkolenia, którego cześć...
więcejWołowina może mieć lepszą jakość, a producent wyższy zysk
System certyfikacji QMP (Quality Meat Program) został opracowany w 2008 r. przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Jego głównym założeniem jest wspieranie produkcji...
więcejSkupuje młodzież i ją opasa
Opasem bydła zajmuje się od 2008 r. W dwóch oborach utrzymuje łącznie 330 zwierząt, które żywi TMR-em i sprzedaje we wadze 700-800 kg. Norbert Sieczka z miejscowości Kawnice...
więcejRasa beefmaster jest już w Polsce
Bydło mięsne beefmaster pochodzi z USA i cechuje się zdolnością adaptacji do trudnych warunków środowiskowych, odpornością na upały oraz wysoką mlecznością i płodnością, a także łagodnym...
więcejSystem QMP ułatwia otrzymanie premii dla młodych rolników
Premia dla młodych rolników w wysokości 100 tys. złotych z PROW 2014-2020 będzie wypłacana w dwóch ratach. O kolejności przysługiwania pomocy w ramach działania decyduje liczba...
więcejProdukcja wysokiej jakości wołowiny. To się opłaca
Poprawa genetyki bydła mięsnego w Polsce, zwiększenie zysku z jego produkcji oraz efektywny opas, to główne tematy konferencji, która 15 lutego odbyła się w Minikowie koło Bydgoszczy....
więcejHodowcy nadal mogą się starać o dopłaty dobrostanowe
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wydłużyła okres na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP przez rolników ubiegających się o płatność dobrostanową. Rolnicy, dzięki temu, będą...
więcejProjekt rozporządzenia dobrostanowego poddany konsultacji
Projekt rozporządzenia dobrostanowego wydłużający okres na uzyskanie przez rolników certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo w systemie jakości, został przekazany do konsultacji. Rolnicy...
więcejCertyfikaty są gwarancją jakości mięsa
Certyfikaty to gwarancja, że mięso jest najwyższej jakości - przekonywali przedstawiciele polskich organizacji reprezentujących sektor produkcji mięsa podczas czwartkowej konferencji prasowej...
więcejBranża mięsna: bydło ras mlecznych ze znakiem jakości QMP
Jest zgoda ministerstwa rolnictwa na włączenie produkcji wołowiny z mlecznych ras bydła do systemu QMP. Jest to ważne, bo podniesie to jakość produktów wołowych, a także zagwarantuje...
więcejSzkolenie pt. ”Podstawowe czynniki wpływające na wzrost efektywności opasu” w Karbowie 2019
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zapraszają 21 lutego 2019 roku na Szkolenie pt. "Podstawowe czynniki...
więcej