Prognozy KE: w najbliższych latach w Europie będziemy konsumowali mniej wołowiny i wieprzowiny, a więcej drobiu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
21-01-2024,12:00 Aktualizacja: 21-01-2024,12:03
A A A

Według prognoz Komisji Europejskiej do 2032 r., w UE spadnie konsumpcja wieprzowiny i wołowiny, wzrośnie drobiu. Na produkcję mięsa będą miały wpływ czynniki związane ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, globalnymi trendami żywieniowymi oraz rozwojem produkcji produktów tzw. mięsopodobnych - informuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP).

Szacuje się, że statystyczny Europejczyk do 2032 r. rocznie zje średnio 1,3 kg mniej wieprzowiny oraz 0,8 kg mniej wołowiny i cielęciny. Prognozowany jest natomiast wzrost spożycia drobiu - o 0,7 kg. KE szacuje, że spożycie mięsa na osobę w UE spadnie na przestrzeni dekady (tj. w latach 2022–2032) o 1,5 kg do 66 kg.

Hodowcy trzody wciąż mierzą się z ASF

Z raportu KE wynika, że przed producentami trzody chlewnej rysują się niekorzystne perspektywy, to właśnie ich najbardziej dotknie spadek konsumpcji mięsa. Prognozy wskazują, że spożycie wieprzowiny w UE będzie maleć średnio o 0,4 proc. rocznie, spadając z 32,4 kg na osobę w 2022 roku do 31,1 kg w 2032 roku. EFRWP zwraca uwagę, że niekorzystne prognozy dla rynku produkcji wieprzowiny w UE są odczuwalne już dziś. Wielu producentów trzody chlewnej mierzy się nadal z afrykańskim pomorem świń i na razie nic nie zapowiada tego, żeby udało się pokonać wirusa. W 2023 r. produkcja tego mięsa spadła o 6,6 proc. Wysoka cena wieprzowiny na rynku wewnętrznym UE oznacza mniejszą konkurencyjność na rynku globalnym. W pierwszej połowie 2023 roku eksport z UE spadł o 20 proc., a w całym 2023 roku może odnotować spadek na poziomie 16 proc.

ke, ue, ukraina, handel

Rzecznik KE: w przyszłym tygodniu przedstawimy propozycję ws. handlu produktami rolnymi z Ukrainą

W przyszłym tygodniu przedstawimy propozycję w spawie środków dotyczących handlu produktami rolnymi z Ukrainą, która będzie "w dużym stopniu" odpowiedzią na niektóre obawy państw członkowskich - poinformował w...

Według amerykańskich prognoz USDA (United States Department of Agriculture), największym eksporterem wieprzowiny na świecie w 2024 r, będzie Unia Europejska (30,9 proc.). Tuż za UE znajdą się Stany Zjednoczone (30,4 proc.) i Brazylia (14,8 proc.). Natomiast największym producentom wieprzowiny pozostaną Chiny, które wytwarzają niemal połowę światowej produkcji tego mięsa.

„Przewidywany spadek produkcji w Unii wynika m.in. z problemów popytem i brakiem nowych rynków eksportowych. Dodatkowo, regulacje dotyczące produkcji oraz zmagania z ASF stanowią dla producentów duże wyzwanie” - ocenił prezes Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej Krzysztof Podhajski.

Rynek wołowiny mogą dotknąć spadki

Kolejną grupą hodowców, którzy mogą odczuć negatywne zmiany w spożyciu mięsa, są producenci wołowiny i cielęciny. Eksperci KE szacują, że w najbliższej dekadzie produkcja wołowiny w UE zmniejszy się o 9 proc. (6 mln ton). W pierwszym półroczu 2023 r. spadek produkcji wyniósł 4,5 proc. Wpływ na to miała między innymi susza wpływająca na warunki pastwiskowe oraz wysokie ceny pasz. Prognozy przewidują, że w 2023 r. spadek wyniesie 3 proc. Szacuje się, że w 2024 r. produkcja wołowiny w UE spadnie o 1 proc. Prognozowany jest też spadek spożycia wołowiny do 2032 roku z 10,3 kg na osobę do 9,5 kg (-7,8 proc.).

komisja europejska, program pomocy, dopłaty, kukurydza

Będą dopłaty do kukurydzy. KE zatwierdziła program polskiej pomocy państwa dla rolników

Komisja Europejska zatwierdziła program polskiej pomocy państwa o wartości 230 mln euro mający na celu wsparcie producentów kukurydzy w kontekście wojny Rosji z Ukrainą. Program został zatwierdzony zgodnie z unijnymi tymczasowymi ramami...

"W związku z ograniczoną podażą wołowiny w UE istnieje ryzyko utrzymania wysokich cen, co potencjalnie może negatywnie wpłynąć na konsumpcję i konkurencyjność eksportu. W porównaniu do innych rodzajów mięs, wołowina jest droższa, dlatego konsumenci prawdopodobnie będą szukać tańszych źródeł białka zwierzęcego w kontekście wysokich cen żywności, jak chociażby drobiu" – tłumaczy Podhajski.

Produkcja i spożycie drobiu pójdą w górę

Po spadku produkcji drobiu w 2022 r. w związku z wysokimi kosztami produkcji i wystąpieniem ptasiej grypy, KE prognozuje, że sektor ten zacznie się stopniowo odbudowywać, osiągając wzrost o 0,2 proc. rocznie. Tempo wzrostu będzie jednak niższe niż średnia z ostatniej dekady (2 proc.), co wynika głównie z wprowadzonych ograniczeń środowiskowych oraz zmian w konsumpcji. Analitycy KE przewidują wzrost spożycia drobiu na osobę z 23,4 kg do 24,1 kg do 2032 r. (o 3 proc. w ciągu najbliższej dekady).

Komisja Europejska szacuje, że w całym 2023 roku produkcja drobiu wzrośnie o 3,3 proc., a w 2024 r. - o 1,2 proc. m.in. z powodu występowania grypy ptaków.

"Ceny producentów drobiu utrzymują się na rekordowo wysokich poziomach, co może budzić niepokój w kontekście dostępności cenowej dla konsumentów. Niemniej jednak warto podkreślić, że drobiowe białko nadal pozostaje jednym z najbardziej dostępnych cenowo źródeł dla konsumentów" - zaznaczył prezes EFRWP.

sriw rp, postulaty, branża mięsna, mięso, produkcja mięsa, hodowla zwierząt, konsumenci

Branża mięsna przedstawiła "Dekalog dla rządzących". Postulaty są jasne

Likwidacja przewag kontraktowych sieci handlowych oraz sprzeciw wobec inicjatyw ograniczających konsumpcję mięsa - to jedne z dziesięciu postulatów jakie w piątek przedstawiło Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej...

Podhajski zwrócił uwagę, że rosnące spożycie drobiu wynika z pozytywnego wizerunku tego mięsa w porównaniu do innych, zwłaszcza wieprzowiny. Zdrowy obraz drobiu, łatwość przygotowania, brak ograniczeń religijnych dotyczących spożycia oraz mimo wszystko stosunkowo niska cena sprawiają, że pozostaje ono jednym z najbardziej preferowanych źródeł białka.

"Przyszłość unijnej produkcji drobiu wydaje się obiecująca, ale nie bez wyzwań. Przemysł musi elastycznie reagować na zmienne warunki rynkowe, zachowując równowagę między utrzymaniem konkurencyjności a zapewnieniem zrównoważonego rozwoju" - zaznaczył.

Rozłożona w czasie rolnicza rewolucja

Prezes EFRWP ocenił, że zmiany na krajowym, europejskim i globalnym rynku mięsa przebiegają bardzo dynamicznie, na co wpływają nie tylko uwarunkowania gospodarcze, ale również społeczne oraz polityczne.

"Z pewnością jesteśmy świadkami rozłożonej w czasie, prawdziwej rolniczej rewolucji, a o tym, który sektor rynku wyjdzie z niej zwycięsko, przekonamy się za kilka lat" - dodał.

Poleć
Udostępnij