Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 14 pasujących wyników.
Eksperci: o kondycji branży mięsnej decydowały inflacja i wojna na Ukrainie
W ostatnich dwóch latach o kondycji polskiej branży mięsnej decydowały wysoka inflacja i wojna na Ukrainie. Rok 2024 i 2025 to dobry moment na rozpoczęcie poważnej debaty na temat przyszłości...
więcejSpożycie drobiu będzie coraz większe
W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego. W 2015 r., spadek cen detalicznych...
więcejPopyt na mięso będzie większy. Drób napędza produkcję
Według grudniowego raportu Komisji Europejskiej do 2024 r. produkcja mięsa we Wspólnocie wzrośnie do 45 mln 94 tys. ton. To przede wszystkim efekt stale rosnącej wytwórczości drobiu....
więcejMięso znika ze stołów. Będzie tylko dla bogatych?
Ponad 40 proc. Polaków zmieniło podczas pandemii zwyczaje żywieniowe, a wielu z nich przynajmniej ograniczyło jedzenie mięsa - donosi "Rzeczpospolita". Czy produkcja zwierzęca...
więcejHodowcy w Niemczech mogą zostać zrujnowani przez podatek VAT na mięso
Politycy w Niemczech, jak informuje TVP 1, chcą podnieść podatek VAT na mięso. Docelowo projekt ten ma wpłynąć na poprawę dobrostanu zwierząt oraz ochronę klimatu. Hodowcy są przeciwni takiemu...
więcejRuszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Ruszyła ogólnopolska kampania informacyjna "Marka Polskie Mięso" dotycząca drobiu i wieprzowiny. Jej celem jest zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów na...
więcejPołowa Polaków zamierza ograniczyć spożycie mięsa
Już połowa Polaków zamierza zastosować się do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia i ograniczyć spożycie mięsa. Naprzeciw zmieniającym się zwyczajom kulinarnym wychodzą supermarkety,...
więcejZamiast mięsa, warzywa. Ograniczenie spożycia groźne dla rolnictwa?
Spożycie mięsa w Polsce niezmiennie od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2017 roku przeciętny Polak zjadł blisko 80 kg, przede wszystkim wieprzowiny i drobiu. Rośnie jednak liczba...
więcejCzy zbyt duże spożycie mięsa szkodzi zdrowiu ludzi?
Fundacja Greenpeace sporządziła raport zatytułowany "Mniej znaczy więcej. Mniej mięsa i nabiału - zdrowsze życie i planeta". Wynika z niego, że jedynym sposobem na to, aby produkcja mięsa...
więcejSpożycie mięsa rośnie w szybkim tempie
Szybki wzrost konsumpcji wołowiny i drobiu szczególnie dotyczy państw Afryki Subsaharyjskiej, gdzie notuje się duży przyrost ludności. Prognozuje się, że w 2025 r. w porównaniu ze...
więcejZwalczanie produkcji zwierzęcej w unijnym dokumencie. Federacja bije na alarm
Jesteśmy zdumieni faktem, że dokument o tak strategicznym znaczeniu został opracowany pod kierownictwem profesora historii średniowiecznej – podkreśla w kontekście „Dialogu...
więcejBędziemy jeść więcej mięsa. Z powodu nadwyżki ceny lecą w dół
Pokaźna nadwyżka mięsa i co za tym idzie jego niskie ceny wywołane brakiem możliwości eksportu na wschód spowodują jego większe spożycie w kraju. Jak podają eksperci Instytutu od...
więcejPrognozy KE: w najbliższych latach w Europie będziemy konsumowali mniej wołowiny i wieprzowiny, a...
Według prognoz Komisji Europejskiej do 2032 r., w UE spadnie konsumpcja wieprzowiny i wołowiny, wzrośnie drobiu. Na produkcję mięsa będą miały wpływ czynniki związane ze zrównoważonym...
więcejPopyt na mięso będzie większy. Drób napędza produkcję
Według grudniowego raportu Komisji Europejskiej do 2024 r. produkcja mięsa we Wspólnocie wzrośnie do 45 mln 94 tys. ton. To przede wszystkim efekt stale rosnącej wytwórczości drobiu....
więcej