Europa
RSS-
02-05-2018,14:20
Każdy miliard euro w eksporcie żywności to 20 tys. miejsc pracy w UE
Islandia uzyskuje też większy dostęp do unijnego rynku dla wielu swoich towarów, m.in. z sektora mleczarskiego. Umowy pozwolą również na uzupełnianie w przyszłości listy chronionych produktów regionalnych. -
30-04-2018,15:15
Standardy żywności muszą być równe
Problem produktów żywnościowych odmiennej jakości dotyczy ponad 100 mln osób i powinien być rozwiązany. Będzie to niezwykle trudne, bo sprawa dotyczy interesów gospodarczych potężnych międzynarodowych koncernów. -
27-04-2018,13:05
Unia zakaże stosowania pestycydów szkodliwych dla pszczół
Ekolodzy i pszczelarze wyjaśniają, że pestycydy z grupy neonikotynoidów negatywnie wpływają na system nerwowy i odpornościowy owadów, co ma wpływ na ich zdrowie i życie. Paraliżują też zdolności komunikacyjne pszczół -
24-04-2018,9:45
Drzewa mają swoje tętno. Naukowcy przeskanowali wiele gatunków
Badanie nocnych ruchów roślin może stać się metodą diagnostyczną, pozwalającą wykrywać objawy stresu. Zaobserwowano bowiem ruchy gałęzi skierowane tylko w jednym kierunku, które mogą być skutkiem starzenia lub choroby. -
23-04-2018,11:00
Wieś ma duże problemy. Gospodarstwa znikają jak kamfora
Pod względem eksportu zbóż, owoców i warzyw Europa jest na dużym minusie. Zdaniem Janusza Wojciechowskiego Wspólnota potrzebuje wizji Wspólnej Polityki Rolnej nie na siedem, tylko na ponad trzydzieści lat (do 2050 r.). -
22-04-2018,20:00
Duże spadki europejskiego eksportu jaj
Polska jest dużym eksporterem jaj do UE. Znajduje się na drugim miejscu, po Holandii, która w dużym stopniu reeksportuje jaja. Polskie jaja i ich przetwory w 99 proc. wysyłane są do krajów UE. Główne rynki zbytu to: Holandia, Niemcy, Francja, Węgry.