Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje o wzroście cen zarówno na rynku krajowym jak i w krajach Wspólnoty. W Polsce żywiec ten podrożał o 3,5%, a w Unii Europejskiej średnio o 0,2%.
Tuczniki zarówno w Polsce jak i w UE podrożały. Foto_Remigiusz Kryszewski
Ceny tuczników w pierwszym tygodniu lutego odwróciły trend i zaczęły rosnąć. W Polsce żywiec ten podrożał o 3,5%, a w Unii Europejskiej średnio o 0,2%.
W dniach od 3 do 9 lutego średnio w krajach Wspólnoty za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali 179,30 euro (około 744 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena ta była o 0,2% wyższa niż tydzień wcześniej, ale odpowiednio o 4,5% i o 12% niższa niż przed miesiącem i rokiem.
Na rynkach największych producentów wieprzowiny najbardziej, bo aż o 3,6%, wzrosła tygodniowa cena świń rzeźnych w Polsce. Krajowi producenci w przeliczeniu na walutę europejską otrzymywali 171,73 euro (około 713 zł) za 100 kg.
Ceny tuczników w Polsce w ostatnich 2 tygodniach wzrosły i ponownie wyrównały się z niemieckimi. Dlaczego tak się stało? – Na podwyżki wpłynął fakt, że niemiecka wieprzowina została wyłączona ze sprzedaży na rynek Wielkiej...
Z kolei największy spadek o 0,7 proc. nastąpił w Niemczech. Tamtejsza cena ukształtowała się na poziomie 180,42 euro (około 749 zł) za 100 kg.
Jednocześnie w Belgii, Danii, Francji, Hiszpanii i Niderlandach tygodniowa cena skupu była stabilna lub nie uległa istotnej zmianie.
W Polsce zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne średnio po 5,54 zł za kg. Cena ta była o 3,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 6,5% niższa niż przed miesiącem, a także o 19% niż przed rokiem.
Na sesji w dniu 12 lutego niemieckie Stowarzyszenie Grup Producentów Żywca i Mięsa Wieprzowego (VEZG) czwarty tydzień z rzędu podtrzymało cenę tucznika o mięsności 57% na poziomie 1,72 euro za kg, co daje około 7,17 zł za kg.
W pierwszym tygodniu lutego zakłady zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,19 zł za kg. Cena ta była niemal o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 10% niższa niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe były jednocześnie o 18% tańsze niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ