Pomidory droższe niż przed rokiem. Eksport też idzie w górę
Od stycznia do września kilogram pomidorów szklarniowych w Polsce kosztował średnio 3,35 zł. To o 3 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Co ciekawe, o ile w drugim kwartale przeciętna stawka tych warzyw była w relacji rocznej niższa o 2,5 proc., o tyle w trzecim średnie ceny w skupie poszły w górę aż o 14 proc. Co więcej, wzrost stawek odnotowano pomimo dość wyraźnego wzrostu podaży pomidorów gruntowych - donoszą analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Jak i gdzie najlepiej przechowywać owoce i warzywa?
GUS ocenia, że tegoroczne zbiory pomidorów gruntowych w Polsce wyniosły 260 tys. ton (+10 proc. r/r). Przyczyną wyższych stawek mogło być zatem widoczne ożywienie w eksporcie pomidorów szklarniowych.
W pierwszych siedmiu miesiącach br. do innych krajów wysłaliśmy łącznie 54,3 tys. ton pomidorów, czyli o 11 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wolumen wywozu nadal był mniejszy niż w 2014 r. (-15 proc.), ale zdaniem ekspertów sektor ten odbudowuje się po okresie wyraźnego spadku, wynikającego z wprowadzenia rosyjskiego embarga.
Od stycznia do lipca głównymi odbiorcami polskich pomidorów były: Białoruś (25,1 tys. ton), Wielka Brytania (5,8 tys. ton) i co ciekawe Hiszpania (3,4 tys. ton), która zaimportowała niemal trzykrotnie więcej warzyw niż rok wcześniej. Jest to tym bardziej zaskakujące, że ten kraj jest głównym eksporterem tych warzyw w UE. 1000 hektarów upraw w rejonie Estremadura zostało jednak zniszczonych z powodu intensywnych opadów deszczu.