Polskie masło mniej konkurencyjne na rynku
W połowie stycznia kilogram masła w Unii Europejskiej kosztował średnio 2,85 euro. To o 2,68 proc. mniej niż miesiąc wcześniej i o 0,55 proc. poniżej stawek sprzed roku.
W Polsce (czwarty w Wspólnocie producent) w minionym miesiącu za ten tłuszcz płacono 2,81 euro za kilogram (-4,42 proc. m/m) - informuje FAMMU/FAPA. To zarazem o 14 proc. więcej od ceny interwencyjnej i o 1,4 proc. mniej od przeciętnej stawki dla UE.
Przetwory mleczarskie w grudniu tańsze niż przed rokiem
Tłuszcz mleczny z Polski nie jest już więc tak konkurencyjny we Wspólnocie jak jeszcze w czerwcu i lipcu 2015 r., gdy był od kilku do nawet 11 proc. tańszy niż krajach Unii Europejskiej.
Do 17 stycznia w ramach publicznej interwencji nie składowano żadnych ilości masła. Natomiast w mechanizmie prywatnego magazynowania (PSA), w bieżącym roku do składów dostarczono już 8,29 tys. ton tłuszczu.
Program największą popularnością cieszy się w Holandii (2,9 tys. ton), Francji (2,19 tys. ton) i Niemczech (1,59 tys. ton). W całym 2015 roku do składów dostarczono natomiast 141,37 tys. ton masła, czyli ponad 6,5 raza więcej niż w 2014 r.
Według danych KE, pomimo spadających cen od drugiego kwartału 2015 roku, produkcja masła po dziesięciu miesiącach ub.r. była o 3,3 proc. wyższa niż rok wcześniej. W Polsce w tym czasie wytwórczość wzrosła o 10,6 proc. do 154,7 tys. ton.