Przetwory mleczarskie w grudniu tańsze niż przed rokiem
Największe spadki cen pod koniec 2015 r. dotyczyły serów. Za ser Gouda uzyskiwano 10,82 zł za kg, to o 13,2 proc. mniej niż przed rokiem, a za Edamski 10,80 zł za kg i był on o 12,3 proc. tańszy od cen notowanych przed rokiem – informują analitycy BGŻ BNP Paribas.
Średnie ceny wszystkich przetworów mleczarskich w grudniu 2015 r. były niższe od tych notowanych przed rokiem. W grudniu 2015 r. za odtłuszczone mleko w proszku płacono 7,43 zł za kg, to o 7,2 proc. mniej niż przed rokiem.
Najniższy spadek cen dotyczył masła ekstra w blokach. Jego cena wyniosła 12,68 zł za kg i była tylko o 0,8 proc. niższa od cen notowanych w grudniu 2014 r.
W przypadku produktów płynnych najniższy spadek cen zanotowały śmietana i śmietanka o 3,3 proc., a pozostałe produkty płynne t.j. mleko spożywcze, jogurty i kefiry potaniały o 6-8 proc.