MRiRW: zmieniają się przepisy dotyczące eksportu żywności do Chin
Od 1 stycznia 2022 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tego dnia w życie wejdą dwa nowe zarządzenia Generalnej Administracji Celnej Chin, które określają zasady rejestracji eksportowanej żywności oraz dotyczą bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin.

Tuczniki w Chinach mocno drożeją
Zarządzenie nr 248 określa zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Państwa Środka. Natomiast zarządzenie nr 249 określa zasady dotyczące bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.
Resort rolnictwa zaznaczył, że obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej Chin będą podlegać wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową i eksportujący żywność do tego kraju. Z obowiązku rejestracji zostali wyłączeni zagraniczni przedsiębiorcy produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością oraz eksporterzy.
Proces rejestracji może być zrealizowany na dwa sposoby, zależnie od kategorii produktu. Pierwszy to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu. Dotyczy 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka, takich jak: mięso i jego produkty, osłonki wędliniarskie, produkty rybołówstwa, produkty mleczarskie, gniazda jaskółcze i ich produkty, produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty, tłuszcze i oleje jadalne, pierogi i nadziewane makarony, zboża jadalne, przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody, świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe, przyprawy, orzechy i nasiona, suszone owoce, surowe ziarna kawy i kakao, dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.

Niemcy chcą uznania regionalizacji. Co na to Chiny?
Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (w przypadku pozostałych produktów).
Wskazano, że o sposobie rejestracji decyduje kod celny dostępny na stronie: cifer.singlewindow.cn, przy czym aktywne rejestracje pozostają ważne. "Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie od 3 do 6 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20)" - zaznaczył resort.
Dane dotyczące aktywnych rejestracji zostaną przeniesione do nowego systemu. "W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r." - podało MRiRW.
"Nowe przepisy (art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249) uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane" - wskazano.
Zaznaczono, że nowe zasady etykietowania dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 r. Weryfikacji pod kątem zgodności z nowymi przepisami w nowym systemie należy dokonać do 30 czerwca 2023 r.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś