MRiRW: zmieniają się przepisy dotyczące eksportu żywności do Chin

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Ewa Wesołowska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-12-2021,14:20 Aktualizacja: 13-12-2021,14:24
A A A

Od 1 stycznia 2022 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy w eksporcie artykułów rolno-spożywczych do Chińskiej Republiki Ludowej - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Tego dnia w życie wejdą dwa nowe zarządzenia Generalnej Administracji Celnej Chin, które określają zasady rejestracji eksportowanej żywności oraz dotyczą bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin.

Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Tuczniki w Chinach mocno drożeją

Duże zmiany cen tuczników są obserwowane na chińskim rynku wieprzowiny. Obecnie szybko one rosną, co może świadczyć o tym, że nadpodaż żywca może wkrótce się skończyć.   Ceny świń w Chinach w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 50%....

Zarządzenie nr 248 określa zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Państwa Środka. Natomiast zarządzenie nr 249 określa zasady dotyczące bezpieczeństwa w imporcie i eksporcie żywności do i z Chin, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.

Resort rolnictwa zaznaczył, że obowiązkowi rejestracji w Generalnej Administracji Celnej Chin będą podlegać wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną, przetwórczą, magazynową i eksportujący żywność do tego kraju. Z obowiązku rejestracji zostali wyłączeni zagraniczni przedsiębiorcy produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością oraz eksporterzy.

Proces rejestracji może być zrealizowany na dwa sposoby, zależnie od kategorii produktu. Pierwszy to rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu. Dotyczy 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka, takich jak: mięso i jego produkty, osłonki wędliniarskie, produkty rybołówstwa, produkty mleczarskie, gniazda jaskółcze i ich produkty, produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty, tłuszcze i oleje jadalne, pierogi i nadziewane makarony, zboża jadalne, przemysłowe produkty zbożowe w proszku i słody, świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone warzywa strączkowe, przyprawy, orzechy i nasiona, suszone owoce, surowe ziarna kawy i kakao, dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.

Chiny, Niemcy, ASF, wirus ASF, import wieprzowiny, eksport wieprzowiny, trzoda chlewna, tuczniki, produkcja tuczników

Niemcy chcą uznania regionalizacji. Co na to Chiny?

Ceny tuczników w Niemczech od kilku tygodni utrzymują się na bardzo niskim poziomie. W ostatnim notowaniu VEZG zmalały do 1,20 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc). Notowania tuczników w Polsce nieustannie od kilku tygodni...

Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (w przypadku pozostałych produktów).

Wskazano, że o sposobie rejestracji decyduje kod celny dostępny na stronie: cifer.singlewindow.cn, przy czym aktywne rejestracje pozostają ważne. "Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w okresie od 3 do 6 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20)" - zaznaczył resort.

Dane dotyczące aktywnych rejestracji zostaną przeniesione do nowego systemu. "W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po 1 stycznia 2022 r." - podało MRiRW.

"Nowe przepisy (art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249) uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego (nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym. Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane" - wskazano.

Zaznaczono, że nowe zasady etykietowania dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 r. Weryfikacji pod kątem zgodności z nowymi przepisami w nowym systemie należy dokonać do 30 czerwca 2023 r.
 

Poleć
Udostępnij