Chiny w ostatnim czasie ograniczyły pogłowie świń z powodu chorób wirusowych. W efekcie ceny tuczników w ciągu miesiąca wzrosły o około 50%, a import wieprzowiny gwałtownie wzrósł.
Duże zmiany cen tuczników są obserwowane na chińskim rynku wieprzowiny. Obecnie szybko one rosną, co może świadczyć o tym, że nadpodaż żywca może wkrótce się skończyć.
Ceny świń w Chinach w ciągu miesiąca wzrosły o ponad 50%. Podwyżki te mogą wywołać kolejną falę importu wieprzowiny.
Tuczniki 7 października wyceniano na 1,80 dolarów za kilogram, czyli około 7,54 zł. W ciągu miesiąca, jak podaje euromeatnews.com, cena świnia wzrosła o 100 dolarów za sztukę (około 419 zł).
Mniejsza liczba świń na chińskim rynku wynika z rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF), PRRS oraz PED.
Ożywienie na unijnym rynku produktów wieprzowych niestety nie wpłynęło na wzrost cen w skupie tuczników. Na dużej giełdzie w Niemczech ceny żywca pozostały bez zmian. Rynek produktów wieprzowych w Unii Europejskiej...
Na początku listopada ceny trzody chlewnej w Chinach wzrosły o kolejne 0,86 dolarów za kg, czyli około 3,60 zł. Oczekuje się, że wywoła to zwiększenie importu wieprzowiny w ciągu ostatnich dwóch miesięcy 2021 r. Popyt na mięso wieprzowe rośnie w związku z przygotowaniami do święta chińskiego Nowego Roku.
- Spodziewamy się, że rosnące ceny wieprzowiny w Chinach doprowadzą do większego importu tego mięsa. W przyszłości będzie to pozytywnie wpływać na ceny w Ameryce Północnej i Europie. Kluczowe pozostanie to, które ubojnie zostaną zatwierdzone do importu do Chin. W przeciwieństwie do Stanów Zjednoczonych wiele z nich w Europie i Kanadzie wycofano z listy – komentował Jima Longa, prezes i dyrektor generalnego Genesus Inc.
Już teraz można zauważyć, że Chiny importują coraz więcej mięsa wieprzowego z USA. W ciągu ostatnich dwóch tygodni sprowadzili oni ponad 21 tys. ton wieprzowiny.
Hodowcy świń w Chinach szukają prosiąt i mamek karmiących, aby uzupełnić swoje zapasy. To spowodowało wzrost cen młodzieży w wadze 15 kg o 150%, z 40 dolarów do prawie 100 dolarów za sztukę.
Według sierpniowych prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), w 2022 r. w Chinach ma nastąpić spadek produkcji wieprzowiny o 14%. Obecnie przewidywania te wskazują możliwy spadek nawet o 20%.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ