Mąka tanieje od wielu miesięcy
Cena hurtowa najbardziej popularnej mąki pszennej sprzedawanej luzem w marcu - po raz pierwszy od lata 2010 roku - spadła poniżej 900 zł za tonę. Stawki lecą w dół już od kilku miesięcy.
Ministerstwo rolnictwa podaje, że w ostatnim tygodniu marca za tonę mąki pszennej typu 500 sprzedawanej luzem płacono średnio w hurcie 904 zł. To o 6 proc. (56 zł) mniej niż w tym samym czasie przed rokiem - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.
Niższa cena tej mąki, która jest najpopularniejszym surowcem do dalszego przetwórstwa, przekłada się m.in. na mniejsze koszty produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Trzeba jednak pamiętać o wszystkich innych wydatkach (pracownicy, energia i dystrybucja), które składają się na cenę bochenka chleba.
Przez rok stawki mąki piekarniczej sprzedawanej w workach spadły nieco bardziej niż sprzedawanej luzem, czyli o 7 proc. Zgoła inaczej było natomiast w przypadku mąki sprzedawanej w opakowanych detalicznych o masie 1 kg. Ceny za mąki "ciemniejsze" 550 i 650 były w marcu wyższe niż przed rokiem o odpowiednio 7 i 6 proc.
Analitycy nie wykluczają, że wiele gospodarstw domowych kupuje więcej surowca i samodzielnie przygotowuje żywność z podstawowych składników.