Kilogram pomidorów kosztuje 20 zł. Są już polskie nowalijki
Choć obecnie nastąpiło załamanie pogody, to polskich nowalijek na Wielkanoc nie zabraknie. Większość wczesnych warzyw spod osłon jest tańsza niż w ubiegłym roku - poinformowała rzeczniczka rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Na rynku hurtowym w Broniszach koło Warszawy z krajowych wczesnych warzyw, produkowanych pod osłonami, oferowane są ogórki, pomidory, szczypiorek, natka pietruszki, sałata.
Większość nowalijek jest tańsza niż w ubiegłym roku, a to zasługa dość łagodnej zimy i niższych kosztów produkcji pod osłonami.
Rolnicy blokowali drogę. W skupie dostają grosze za warzywa
Pomidory malinowe polskiej produkcji sprzedawane są w cenie od 11 do 20 zł, pomidory czerwone od 10 do 15 zł, ale ich dostawy są na razie niewielkie. Sporo jest pomidorów z importu, znacznie tańszych, od 5 do 7 zł za kilogram, sprowadzanych m.in. z Hiszpanii i Turcji.
Pomimo rosnących dostaw krajowych ogórków szklarniowych, w ofercie nadal są importowane, które ze względu na niższą cenę także znajdują nabywców. Sporo jest także ogórków do kiszenia. W hurcie można je kupić za ok. 9 zł/kg.
Wprawdzie mijający tydzień był dość chłodny i spowodował zatrzymanie obniżek cenowych na nowalijki, ale jest normalną tendencją, że ceny warzyw spod osłon spadają, rosną natomiast ceny warzyw z produkcji poprzedniego roku - zauważyła rzeczniczka.
W porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku, cebula w hurcie jest droższa o 1/3, kosztuje 45-85 groszy za kilogram; za marchew trzeba zapłacić 1-1,50 zł/kg, co oznacza wzrost o ok. 60 proc. w stosunku do ceny sprzed roku. Korzenie pietruszki są dwukrotnie droższe niż w ub.r., ich cena hurtowa waha się od 3,85 do 5 zł za kilogram.
Polski rynek szturmują ziemniaki z Cypru i Francji
Jabłka są droższe o 50-60 proc. w porównaniu z marcem 2017 r, ale w ostatnich tygodniach ceny nie wzrosły i za większość odmian w sprzedaży hurtowej płaci się od 2-3 zł/kg, droższe są odmiany: Cortland, Boscop, Empire, które kosztują ok. 4 zł/kg.
Tegoroczna cena jabłek jest odzwierciedleniem nie tylko niższych zbiorów, ale także gorszej jakości owoców. Według sadowników z rejonu grójeckiego w tym roku nawet 20 proc. owoców po otwarciu komory przechowalniczej nadaje się wyłącznie do przetwórstwa.
Sklepy zwiększają zakupy jaj. W tym roku w na rynku hurtowym w Broniszach jaja kurze sprzedawane są w cenie 40-95 groszy za sztukę. Najwyższe ceny osiągają jaja pochodzące z chowu ekologicznego i od wolno grzebiących kur. W porównaniu z ubiegłym rokiem ceny wzrosły o 5 proc. W sprzedaży są też jaja przepiórcze.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś