Agrobiznes
RSS-
16-05-2018,15:15
Rzepak coraz tańszy. Ceny nie były tak niskie od lat
W kwietniu stawki rzepaku spadły pierwszy raz od sierpnia 2015 roku poniżej 1500 zł. Z kolei w minionym miesiącu ceny nie były tak niskie od 2010 roku. Według danych resortu rolnictwa tona surowca kosztowała 1478 zł. -
15-05-2018,11:00
Co zrobić z nadprodukcją ziemniaków? Zbiory wyższe niż chłonność rynku
Chłonność rynku ziemniaków nieprzetworzonych oceniana jest na 3 mln t, 1,5 mln t przerabia się na skrobię ziemniaczaną, zas 1,5 mln t się na frytki, chipsy i susze. Tymczasem zbiory wynoszą ostatnio 9 mln t. -
14-05-2018,12:50
Wysoki popyt na masło poza UE
Wartość sprzedaży unijnego masła wzrosła na początku bieżącego roku o 45 proc. Zdaniem analityków to rezultat przede wszystkim większej produkcji tego tłuszczu (+5,2 proc. od października 2017 do lutego 2018) i wzrostu cen. -
14-05-2018,11:30
Szparagi to już nie luksus. Ruszyły zbiory
W Polsce z produkcji szparag słynie przede wszystkim Wielkopolska, gdzie uprawami zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Plantacje są też coraz częściej sytuowane na obrzeżach dużych miast, jak np. Warszawy i Lublina. -
12-05-2018,9:50
Niebawem upływa ostateczny termin składania wniosków
Bez uzyskania wpisu do Rejestru producentów surowca tytoniowego nie będzie możliwości produkcji i obrotu surowcem tytoniowym. -
10-05-2018,14:05
To nie był dobry czas dla branży przetwórstwa spożywczego
Spory wpływ na spadek rentowności branży przetwórstwa spożywczego w czwartym kwartale 2017 roku mieli producenci przetworów mlecznych. Gorzej wiodło się firmom przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz producentom cukru.