Sprzedaż margaryn spada i lepiej już nie będzie. Masło sporo zyskuje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-10-2018,8:10 Aktualizacja: 04-10-2018,8:18
A A A

Rynek tłuszczów do smarowania definitywnie się kurczy. Przyczynia się do tego m.in. moda na zdrowy tryb życia. Sprzedaż margaryn stopnieje w ciągu czterech lat o prawie 200 mln złotych.

"Rynek margaryn w Polsce jest dziś wart 2 mld zł i - według prognoz - więcej już nie będzie" - czytamy w czwartkowej "Rzeczpospolitej". Dziennik podaje, że Polacy zarabiają coraz lepiej i chętnie kupują droższe masło.

margaryna, tłuszcze, przetwory mleczarskie

Przez 11 lat produkcja margaryn poszła w górę siedem razy

Od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej do 2012 r. eksport margaryn z naszego kraju zwiększył się siedem razy z blisko 20 tys. do 135 tys. ton. Analitycy BGŻ, którzy omawiają raport Eurostatu informują, że o ile jeszcze w 2004 r. udział...

Według prognoz firmy badawczej Euromonitor International, w ciągu czterech lat wartość sprzedaży margaryn spadnie o niemal 200 milionów złotych.

Przemijaniu mody na ten tłuszcz sprzyja też moda na zdrowy tryb życia, która przyszła do nas z Zachodu.

"We wrześniu informowaliśmy, że Kanada zakazała sprzedaży produktów spożywczych zawierających szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. A te występują właśnie m.in. w margarynie i czipsach" - zauważa gazeta.

Podobne działania w celu ograniczenia spożycia tłuszczów trans wprowadziły Dania, Wielka Brytania, USA i Brazylia. UE na razie milczy, choć Światowa Organizacja Zdrowia mocno o to apeluje.
 
"Margaryna ma posępną przyszłość z powodu marginalizacji i poprawiającej się sytuacji gospodarczej, która pozwala Polakom na zakupy produktów lepszej jakości" - twierdzi Euromonitor w swojej prognozie.
 

Poleć
Udostępnij