Sprzedajemy coraz mniej owoców. Eksport stoi na jabłkach
W pierwszym półroczu bieżącego roku z Polski wyeksportowano 536,2 tys. t świeżych owoców (-40 proc. rok do roku) za 295,2 mln euro (-14 proc.) - wynika z danych Ministerstwa Finansów.
Najwięcej (aż 430,1 tys. t) sprzedano jabłek wartych 206,5 mln euro. Średnia cena wysyłek w omawianym okresie wyniosła 0,48 euro/kg - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. Zestawiając te dane z tymi sprzed roku to okaże się, że spadkowi wysłanych wolumenów (o 45 proc.) towarzyszył prawie trzykrotnie mniejszy (o 16 proc.) spadek wartości wysyłek.
Tony jabłek na polu. Desperacja sadowników nie ma granic
Na drugiej pozycji był reeksport 71,6 tys. t owoców południowych za 61,7 mln euro (po średniej cenie 0,86 euro/kg), notujący podobny spadek zarówno ilości jak i wartości (o 8 i 10 proc. w stosunku do pierwszego półrocza 2017 r.).
W kategorii przetworów dominował wywóz soku jabłkowego, którego sprzedano z Polski 167,1 tys. t za 178,8 mln euro, przy średniej cenie 1,07 euro/kg.
Owoce oraz ich przetwory wysyłaliśmy przede wszystkim do UE-15. Wysyłki stanowiły 61,5 proc. eksportu tej kategorii w ujęciu wartościowym i zamknęły się wartością 571,3 mln euro (+19 proc.).
Do krajów trafiło natomiast ok. 13,5 proc. całego wywozu owoców i ich przetworów o wartości 125,2 mln euro (-38,1 proc.). Do pozostałych państw wysłaliśmy towary za 67,9 mln euro.
W tym czasie import owoców wzrósł o 4,5 proc. do 754,8 mln euro, zaś przetworów poleciał w dół o 9 proc. do 284,5 mln euro. Saldo obrotów świeżymi owocami pozostaje ujemne - 459,6 mln euro, zaś przetworami wzrosło o 6,2 proc. do 284,5 mln euro.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś