Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Brokuły to dobry biznes. Powołano Stowarzyszenie Promocji Brokułów
Polska jest czwartym europejskim producentem brokułów, ale w ostatnich latach areał upraw dynamicznie rośnie. Mimo to spożycie tego warzywa w naszym kraju jest wciąż niskie i wynosi zaledwie...
więcejWartościowe liście buraków cukrowych
Pozostałe na polu po burakach cukrowych liście są ważnym źródłem składników pokarmowych: makro- i mikroelementów oraz bezcennej materii organicznej. Z badań własnych wynika, że...
więcejLiście buraka cukrowego jako nawóz
Przyorywane liście buraka cukrowego, oprócz wzbogacenia gleby w materię organiczną, mają również dużą wartość nawozową. Liście buraczane są dobrym źródłem wapnia oraz magnezu....
więcejSrebrem w chwościka
W ostatnich latach poszukuje się nowych możliwości nawożenia buraków cukrowych. Przy produkcji nawozów zaczęto wykorzystywać nanotechnologię. Nanoczasteczki mają rozmiar 10-9 m....
więcejWapń determinuje jakość i wielkość plonów
Organizatorzy edukacyjnej akcji Aktywne odżywianie roślin i gleby. Składniki pokarmowe to dziś za mało intensywnie promują efektywne nawożenie upraw, zgodne z wytycznymi Komisji Europejskiej. Do tej...
więcejMleko jest szkodliwe dla zdrowia?
Całkowicie nieuprawnione są opinie o szkodliwości mleka - twierdzi Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Naukowcy przestrzegają, że wszelkie informacje podważające potrzebę spożywania nabiału...
więcejFakty i mity o mleku
18 września w Warszawie odbyła się konferencja "Fakty i mity o mleku”. Tematem przewodnim było mleko, jego walory, konieczność obecności mleka i jego przetworów w codziennej diecie...
więcejProblem ze skorupami jaj
Hodowcy niosek bardzo często spotykają się z przypadkami cienkich skorup jaj w czasie chowu. Ta przypadłość bezpośrednio wpływa na liczbę „stłuczek” jaj w czasie transportu. Zaburzenie...
więcejŻółty ser to samo zdrowie. Zwłaszcza późną jesienią i zimą
Jesień w pełni, zima blisko. Jeżeli dokucza ci jesienna chandra, zmień dietę. Jak? Wprowadź do jadłospisu żółte sery. Dlaczego to właśnie ten produkt powinien zagościć na naszych stołach?...
więcejSprzedaż słomy się nie opłaca
Po naszym artykule, aby nie pozbywać się słomy, otrzymaliśmy bardzo ciekawy materiał od Tadeusza Szymańczaka, rzecznika prasowego Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych z wyliczeniami...
więcejStres w sadzie. Stosuj bezpieczne nawozy w zalecanych dawkach
Obniżenie temperatury, w tym temperatur nocnych, pozwala na skuteczne dokarmienie roślin. Po długotrwałych upałach i braku deszczu bardzo istotne jest prawidłowo przeprowadzone nawożenie dolistne....
więcejCzas rozpocząć dokarmianie wapniem w sadach
W celu poprawienia jakości owoców należy jak najszybciej rozpocząć nawożenie produktami wapniowymi. W obecnym okresie optymalnym rozwiązaniem jest stosowanie formułowanych produktów...
więcej