Fakty i mity o mleku
18 września w Warszawie odbyła się konferencja "Fakty i mity o mleku”. Tematem przewodnim było mleko, jego walory, konieczność obecności mleka i jego przetworów w codziennej diecie dzieci i dorosłych oraz profilaktyka zdrowotna.
Dzięki tego typu spotkaniom organizatorzy chcą zaszczepić w dzieciach potrzebę picia mleka i spożywania jego przetworów, jak również pokazać jak ważnym i cennym składnikiem jest mleko, które powinno znajdować się w ich codziennej diecie.
W konferencji uczestniczyło ponad 70 przedstawicieli przedszkoli, szkół i środowisk mleczarskich oraz urzędników, zaangażowanych w działania związane z profilaktyką zdrowia i zdrowego trybu życia.
Wzrost produkcji mleka, to recepta na przetrwanie
Podczas konferencji dużą uwagę zwracano na potrzebę aktywności fizycznej i prawidłowego odżywiania, nie tylko w zapobieganiu niektórym nowotworom złośliwym, ale również w całym życiu.
Podkreślano także duże znaczenie spożywania produktów zawierających wapń i zalety składników zawartych w mleku i produktach mlecznych oraz ich wpływ na przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym.
Eksperci obecni na spotkaniu podkreślali jak ważną rolę odgrywa spożywanie nabiału w naszej diecie, sugerując świadomy wybór produktów, które spożywamy oraz wskazując, że produkty "light" wcale nie są zdrowe.
Po licznych przeprowadzonych badaniach, stwierdzono także pozytywne zależności między spożywaniem mleka i produktów mlecznych a zachorowaniem na cukrzycę, redukcję ryzyka zespołu metabolicznego, otyłość, nadciśnienie tętnicze u dorosłych oraz występowaniem nowotworów.
Cykl konferencji "Fakty i mity o mleku" został sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.