Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 23 pasujących wyników.
Rynek żywności ekologicznej w kryzysie. Resort chce to zmienić
Powierzchnia upraw ekologicznych w kraju systematycznie spada, a rynek jest w kryzysie. Sprzedaż biożywności jest wprawdzie na wysokim poziomie, ale ma w tym udział większy import. Ministerstwo...
więcejWiceminister rolnictwa: co najmniej 7 proc. gruntów pod uprawy ekologiczne do 2030 r.
Rozwój produkcji ekologicznej w Polsce to jeden z priorytetów ministerstwa rolnictwa. Resort chce, by do 2030 r. co najmniej 7 proc. gruntów zajmowały uprawy ekologiczne -...
więcejPlantacje odporniejsze na choroby i szkodniki? Naukowcy mają pomysły
"Kształtowanie odporności roślin jagodowych w uprawie ekologicznej poprzez poprawę bioróżnorodności i innowacyjne strategie gospodarowania" - to nazwa ważnego projektu, prowadzonego...
więcejPół miliona ekologicznych hektarów. Ale było więcej
W 2019 roku w Polsce było 20 144 producentów ekologicznych, a w 2020 r. 20 274. Przed 2 laty ich liczba w skali roku spadła o 2 proc., zaś przed rokiem wzrosła 0,7 proc. To dane zawarte w...
więcejRolnikom ekologia nie opłaca się
Dostępne w kraju ekoprodukty coraz rzadziej będą z metką "made in Poland". Rosnąca rzesza ich zwolenników musi zadowolić się towarami z importu. Z roku na rok produkcją...
więcejRolnictwo ekologiczne rozwija się. Przybywa upraw i producentów
W 2018 roku systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce objętych było 20.584 podmiotów, które prowadziły działalność na 495 tys. ha gruntów. Tak wynika z danych...
więcejRolnictwo ekologiczne to w Polsce wciąż ciężki biznes
Branża ekologiczna w Polsce rozwija się dynamicznie. Biożywność można już nawet znaleźć w osiedlowych sklepach i na targowiskach. Czy to łatwy i intratny biznes, czy może trudna walka o przetrwanie?...
więcejPowstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio
Pod patronatem ministra rolnictwa powstała Koalicja na rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio. Celem działania koalicji ma być m.in. podjęcie inicjatyw prowadzących do budowy rynku żywności bio i...
więcejUprawy ekologiczne mają objąć 25 procent użytków rolnych
Komisja Europejska opublikowała plan działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej. Jego ogólnym celem jest zwiększenie ich produkcji i konsumpcji oraz zajęcie do 2030 roku pod uprawy...
więcejWojciechowski: polscy rolnicy mogą na tym skorzystać
Przejście na bardziej zrównoważony model produkcji żywności w UE, przeznaczenie większej części pól pod uprawy ekologiczne, odejście od przemysłowej hodowli, to wszystko może być...
więcejBruksela chce zmian w rolnictwie i ekosystemie
Komisja Europejska proponuje m.in. objęcie 30 proc. powierzchni UE ochroną do końca dekady, zmniejszenie o połowę użycia środków przeciw drobnoustrojom w hodowli i przeznaczenie 1/4...
więcejEkologiczna żywność gorsza dla klimatu niż produkowana konwencjonalnie
Żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego szkodzi klimatowi bardziej niż żywność produkowana w konwencjonalny sposób - sugeruje publikacja, która ukazała się na łamach...
więcejProdukcja ekologiczna pod jeszcze większą kontrolą
Parlament Europejski 17 kwietnia będzie debatować nad nowymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego. Posłowie chcą m.in. wzmocnienia kontroli, a także łatwiejszych procedur certyfikacji dla...
więcejRolnictwo ekologiczne ofiarą własnego sukcesu? Przybywa problemów
Francuska federacja rolnictwa ekologicznego twierdzi, że wspólna polityka rolna UE jest niedopasowana do dynamiki rozwoju tego sektora, co powoduje, że stał się on ofiarą własnego sukcesu....
więcejSprzedaż produktów ekologicznych ciągle rośnie. I to sporo
W latach 2004-2014 w Europie dynamicznie rozwijała się sprzedaż produktów ekologicznych, której wartość wzrosła z 11 do 26,2 mld euro. Na rynku krajów Unii Europejskiej poszła...
więcejProdukty ekologiczne w UE są coraz popularniejsze
Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży eko-towarów w UE wzrósł o 7,4 proc. i...
więcejŻywność eko coraz popularniejsza. Wartość rynku szybko rośnie
O 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dotyczącego produkcji...
więcejWarsztaty pt. „Innowacje w ekologicznych uprawach ogrodniczych− nauka i wiedza w praktyce” w...
InHort Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy zaprasza 20 lipca 2022 roku na Warsztaty pt. „Innowacje w ekologicznych uprawach ogrodniczych− nauka i wiedza w...
więcejSzkolenie pn. „Uprawy ekologiczne – jak radzić sobie z problemami na polu?” w Minikowie 2022
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie zaprasza 28 lutego 2022 roku na szkolenie pn. „Uprawy ekologiczne – jak radzić sobie z problemami na polu?”, które...
więcejEkologiczne Dni Pola w Poborowie 2021
Timac Agro Polska zaprasza 7 lipca 2021 roku na Ekologiczne Dni Pola, które odbędą się w gospodarstwie Pana Czesława Langa. Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie...
więcejI Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – Strategia promocji żywności ekologicznej w Polsce w...
Polska Izba Żywności Ekologicznej zaprasza 22 marca 2019 roku na I Kongres Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – Strategia promocji żywności ekologicznej w Polsce, który odbędzie się w...
więcejW Polsce można produkować dużo więcej żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej doceniana przez Polaków. Nasz kraj może jej produkować znacznie więcej. Choć rynek produktów ekologicznych rośnie, to daleko nam do innych...
więcejGospodarstw ekologicznych ubywa z roku na rok
Prawie 18 proc. wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2018 roku znajdowało się w woj. warmińsko-mazurskim. W sumie w naszym kraju jest ich 19,2 tys. - poinformował GUS w raporcie. Wynik...
więcej