Produkty ekologiczne w UE są coraz popularniejsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
26-04-2016,9:20 Aktualizacja: 26-04-2016,9:48
A A A

Coraz więcej unijnych obywateli docenia żywność ekologiczną, co wyraża się w rosnących zakupach takich produktów. W 2014 r. rynek sprzedaży eko-towarów w UE wzrósł o 7,4 proc. i osiągnął około 23,9 mld euro. W Polsce oszacowano go na 700 mln zł.

Przyrost dotyczył największych rynków: niemieckiego do 7,91 mld euro, francuskiego do 4,83 mld euro, brytyjskiego do 2,31 mld euro oraz włoskiego do 2,14 mld euro - informuje FAMMU/FAPA. W ocenie ekspertów zajmujących się handlem eko-żywnością, w 2017 r. wartość rynku w Polsce może przekroczyć 1 mld zł.

jajka ekologiczne, jaja od kur z wolnego wybiegu, produkt ekologiczny

Jaja są eko, czy nie? Spójrz na numerek

Hodowla kur biegających po podwórku nie oznacza, że jaja z takiego gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Nie można więc postawić znaku równości między "jajkami od kur z wolnego wybiegu", a "jajkami...

W Europie w 2014 roku obszar przeznaczony pod uprawy ekologiczne obejmował 11,6 mln ha (przyrost o 6 proc.), co stanowiło 2,4 proc. gruntów rolnych, natomiast w UE uprawy ekologiczne zajmowały 10,3 mln ha, czyli 5,7 proc. gruntów rolnych. Na Europę przypadało 27,6 proc. globalnych ekologicznych gruntów rolnych. Największą powierzchnię eko-upraw mają Stany Zjednoczone.

Największy obszar pod uprawy ekologiczne w 2014 r. był w Hiszpanii - 1,7 mln ha (15 proc. gruntów rolnych), we Włoszech (1,3 mln ha - 12 proc.), we Francji (1,1 mln ha - 10 proc.), Niemczech (1 mln ha - 9 proc.), w Polsce (658 mln ha - 6 proc.).

W Europie stale rośnie areał upraw ekologicznych, w 2014 roku wzrósł o 260 tys. ha, czyli o 2 proc. Największe przyrosty miały miejsce w Rosji - o ponad 100 tys. ha, czyli o 70 proc., Hiszpanii (o 100 tys. ha), Włoszech (o 70 tys. ha). Powierzchnie upraw ekologicznych znacznie też zwiększyła Bułgaria (o 32 proc.) oraz Chorwacja (o 23 proc.).

Poleć
Udostępnij