Pół miliona ekologicznych hektarów. Ale było więcej
W 2019 roku w Polsce było 20 144 producentów ekologicznych, a w 2020 r. 20 274. Przed 2 laty ich liczba w skali roku spadła o 2 proc., zaś przed rokiem wzrosła 0,7 proc.
To dane zawarte w przygotowanym przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHAR-S) "Raporcie o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2019-2020". Wynika z nich, że rok 2019 był kolejnym po 2017 i 2018, w którym odnotowano spadek liczby producentów ekologicznych, natomiast rok 2020 przyniósł nieznaczny wzrost.
Dostaną miliardy, by rolnictwo było bardziej ekologiczne
Jeśli chodzi stricte o ekologicznych producentów rolnych, w minionym roku - w porównaniu do 2018 i 2019 - ich liczba spadła odpowiednio o 3,3 i 0,3 proc. Jednocześnie w latach 2019-2020 przybyło podmiotów ekologicznych zajmujących się przygotowaniem produktów rolnictwa ekologicznego (o 12,3 i 8 proc.).
Spośród wspomnianych 20 274 producentów ekologicznych naliczonych w 2020 r., najliczniejszą grupą byli producenci rolni - 18 575 osób (91,6 proc. wszystkich). Pozostali wytwórcy prowadzili działalność w zakresie m.in. przygotowania czy wprowadzania na rynek produktów ekologicznych.
"W 2020 r. najwięcej producentów ekologicznych prowadziło działalność w województwach: warmińsko-mazurskim (3270 producentów, którzy stanowili 16,1 proc. łącznej liczby producentów ekologicznych w Polsce), podlaskim (2953, 14,6 proc.) i mazowieckim (2661, 13,1 proc.). Województwa te przodowały również pod względem liczby gospodarstw rolnych: warmińsko-mazurskie (3241), podlaskie (2906) i mazowieckie (2179). Liczba ekologicznych gospodarstw rolnych w tych 3 województwach (8326) stanowiła niemal połowę (44,8 proc.) wszystkich gospodarstw ekologicznych w Polsce w 2020 r." - czytamy w raporcie.
Polski Ład ma zapewnić rozwój rolnictwa ekologicznego
Biorąc pod uwagę udział powierzchni użytków rolnych z certyfikatem w gospodarstwach ekologicznych, w 2019 r. stanowił 3,46 proc. powierzchni użytków rolnych ogółem w gospodarstwach rolnych. W odniesieniu do ogólnej wielkości powierzchni ekologicznych użytków rolnych w 2020 r. powierzchnia ta wzrosła w porównaniu do 2019 r. o 0,33 proc. (z 507 637,13 ha do 509 291,27 ha).
"Od 2014 r. powierzchnia ekologicznych użytków rolnych stopniowo maleje. W 2013 r. odnotowano największą powierzchnię zajmowaną przez uprawy ekologiczne (669 969,37 ha), natomiast w 2019 i 2020 r. zmieniła się tendencja malejąca w przypadku powierzchni ekologicznych użytków rolnych i nastąpił wzrost o odpowiednio 4,7 i o 5,1 proc. w porównaniu do 2018 r." - wyliczyli eksperci z GIJHAR-S.
W 2020 r. ze wszystkich ekologicznych producentów rolnych: 78,2 proc. prowadziło gospodarstwa zajmujące się wyłącznie produkcją roślinną, a 21,8 proc. roślinną i zwierzęcą.
Największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmowały w 2020 r. zboża - 148 393,7 ha (29,2 proc.). Na kolejnych miejscach znajdowały się: rośliny na paszę - 116 540,5 ha (23,1 proc.) oraz łąki i pastwiska - 85 741,3 ha (16,9 proc.).
Uprawy sadownicze i jagodowe, warzywa, rośliny strączkowe na suche nasiona, rośliny przemysłowe i ziemniaki obejmowały łącznie 27,2 proc. powierzchni ekologicznych użytków rolnych, zaś pozostałe 3,6 proc.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś