W Polsce można produkować dużo więcej żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna jest coraz bardziej doceniana przez Polaków. Nasz kraj może jej produkować znacznie więcej. Choć rynek produktów ekologicznych rośnie, to daleko nam do innych państw.
Segment rodzimej żywności ekologicznej dynamicznie rośnie. W latach 2011-2018 jego wartość wzrosła trzykrotnie i w 2018 roku przekroczyła miliard złotych brutto. To jednak wciąż 20 razy mniej niż w Niemczech - informują eksperci banku BNP Paribas.
Gospodarstw ekologicznych ubywa z roku na rok
W 2018 r. wartość globalnego rynku produktów ekologicznych wyniosła 90 mld euro. Prawdziwym hegemonem tego segmentu są Stany Zjednoczone, które generują niemal połowę tej kwoty (40 mln euro). W Europie przodują Niemcy (10 mld euro) i Francja (7,9 mld euro). Światową czołówkę gonią Chiny (7,6 mld euro).
Produkcja żywności bez użycia chemicznych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, bez stosowania chemii weterynaryjnej i spożywczej stale zyskuje na popularności.
Sprawia to m.in. coraz bardziej proekologiczne podejście konsumentów, ale także np. unijna polityka rolna. Wielu decydentów zauważa, że zachowanie równowagi biologicznej czy utrzymanie odpowiedniej żyzności gleb to działania, których korzyści odczują następne pokolenia.
Jak wskazują eksperci BNP Paribas, Komisja Europejska wyznaczyła bardzo ambitny cel - do 2030 roku 25 proc. upraw w UE ma spełniać standardy rolnictwa ekologicznego. W 2017 r. całkowita powierzchnia gruntów rolnych pod uprawy ekologiczne w UE wynosiła 12,6 mln ha, czyli 7 proc. ogółu, a w Polsce tylko 3,4 proc.
Rolnikom ekologia nie opłaca się
Eksperci oceniają, że potencjał wzrostu jest zatem bardzo duży. "Wartość polskiego rynku, przekraczająca 1 mld zł, odpowiada ok. 0,3 proc. całego rodzimego rynku produktów spożywczych. Polski konsument na produkty ekologiczne wydaje średnio 6 euro rocznie. To mniej niż jedna dziesiąta unijnej średniej" - informują eksperci banku.
Zdaniem Dariusza Maciołka, dyrektora zarządzającego Pionu Marketingu, Komunikacji, Zaangażowania Społecznego w Banku BNP Paribas nie ma wątpliwości, że segment żywności ekologicznej będzie rósł, być może nawet szybciej niż dotychczas. Polacy są coraz bardziej świadomi ekologicznie i decyzje przy sklepowej półce podejmują z namysłem.
Według ostatniego raportu GUS na temat rolnictwa, w 2018 r. liczba gospodarstw stosujących ekologiczne metody produkcji rolniczej wynosiła 19,2 tys., a powierzchnia takich upraw wynosiła ok. 485 tys. ha. Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w 2018 r. wynosiła 25,2 ha.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz