Rolnictwo ekologiczne rozwija się. Przybywa upraw i producentów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
28-05-2019,11:25 Aktualizacja: 28-05-2019,11:50
A A A

W 2018 roku systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce objętych było 20.584 podmiotów, które prowadziły działalność na 495 tys. ha gruntów.

Tak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, na które powołuje się portal wiadomoscihandlowe.pl. Liczba zakładów produkujących żywność ekologiczną wzrosła do 903, a liczba importerów do 202.

pasze, pasze ekologiczne, produkcja pasz, IJHAR-S

Inspekcja ostrzega. Nie każda pasza "eko" jest ekologiczna

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) wydała ostrzeżenie dla rolników, zwłaszcza tych ekologicznych, dotyczące stosowania pasz i surowców do produkcji. Jeśli rolnik chce uniknąć zastosowania paszy...

Resort zwraca także uwagę na obserwowane zwiększenie wydajności upraw ekologicznych. W 2014 r. w przypadku zbóż wyniosło 1,3 t/ha, a w 2017 r. już ponad 2 t/ha. Potwierdza to, że na rynku stale wzrasta ilość surowców do przetwórstwa oraz podaż i asortyment produktów.

Rozwój sektora żywności ekologicznej jest priorytetem resortu. Dokumentem strategicznym jest m.in. Plan dla Wsi, którego jednym z elementów jest właśnie rozwój systemu rolnictwa ekologicznego.

Ministerstwo opracowało ponadto strategię promocji żywności, która opiera się na spójnej idei i ukierunkowanej polityki promocji produktów żywnościowych, dostosowanej do potrzeb sektora rolno-spożywczego.
 

źródło: wiadomoscihandlowe.pl

Poleć
Udostępnij