Rolnictwo ekologiczne rozwija się. Przybywa upraw i producentów
W 2018 roku systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce objętych było 20.584 podmiotów, które prowadziły działalność na 495 tys. ha gruntów.
Tak wynika z danych ministerstwa rolnictwa, na które powołuje się portal wiadomoscihandlowe.pl. Liczba zakładów produkujących żywność ekologiczną wzrosła do 903, a liczba importerów do 202.

Inspekcja ostrzega. Nie każda pasza "eko" jest ekologiczna
Resort zwraca także uwagę na obserwowane zwiększenie wydajności upraw ekologicznych. W 2014 r. w przypadku zbóż wyniosło 1,3 t/ha, a w 2017 r. już ponad 2 t/ha. Potwierdza to, że na rynku stale wzrasta ilość surowców do przetwórstwa oraz podaż i asortyment produktów.
Rozwój sektora żywności ekologicznej jest priorytetem resortu. Dokumentem strategicznym jest m.in. Plan dla Wsi, którego jednym z elementów jest właśnie rozwój systemu rolnictwa ekologicznego.
Ministerstwo opracowało ponadto strategię promocji żywności, która opiera się na spójnej idei i ukierunkowanej polityki promocji produktów żywnościowych, dostosowanej do potrzeb sektora rolno-spożywczego.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: wiadomoscihandlowe.pl