Kurczak to ulubione mięso dzieci i broń w walce z otyłością

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
19-12-2018,11:25 Aktualizacja: 19-12-2018,11:46
A A A

Już co piąty polski uczeń ma nadwagę, a dzieci w naszym kraju należą do najszybciej tyjących w Europie. Poza skłonnościami genetycznymi oraz brakiem ruchu przyczyną tego jest  nieodpowiednia dieta, oparta na smażonych na głębokim tłuszczu potrawach.

Agencja badawcza BioStat na zlecenie SuperDrob S.A. przeanalizowała preferencje żywieniowe Polaków, również pod kątem diety najmłodszych. Jak pokazuje badanie, niemal 90 proc. rodziców wybiera dla dzieci najzdrowsze mięso drobiowe - kurczaka (68 proc.) lub indyka (21 proc.).

mięso, eksport mięsa, KOWR, agrobiznes, rolnictwo, drób, wołowina, wieprzowina

Rośnie eksport produktów mięsnych z Polski. Na czele drób

Od początku roku notowany jest wzrost sprzedaży zagranicznej mięsa i jego przetworów. Największą dynamikę wzrostu zarówno wolumenu, jak i wartości eksportu odnotowano w przypadku drobiu. W okresie styczeń-lipiec 2018 r. z kraju...

Skąd zatem problemy naszych dzieci z otyłością?

Odpowiednio przygotowany drób należy do grupy produktów mających pozytywny wpływ w walce z tym zjawiskiem. Mięso pieczone, duszone lub gotowane można podawać najmłodszym bez obaw.

- Mięso dobrej jakości, gotowane i podawane bez skóry, można wprowadzać do jadłospisu już ok. szóstego miesiąca życia. W diecie małych dzieci - pomiędzy pierwszym, a trzecim rokiem życia - powinno być stosowane 2-3 razy w tygodniu - tłumaczy dr inż. Beata Przygoda z Instytutu Żywności i Żywienia.

- Opracowane przez naszych ekspertów zalecenia sugerują jednak ograniczenie spożycia mięsa (zwłaszcza czerwonego) do 500 g w tygodniu, co ogranicza ryzyko występowania niektórych chorób. Równie istotne w diecie młodych ludzi jest ograniczone spożycie tłuszczu zwierzęcego. Stąd chude mięso drobiowe, w tym mięso z kurczaka, stanowi dobre rozwiązanie - dodaje.

Jak pokazuje badanie dorośli liczą się ze zdaniem dzieci i dla połowy z nich kupujących kurczaka najważniejsze kryterium wyboru stanowią preferencje smakowe najmłodszych. Co trzeci badany bierze pod uwagę przede wszystkim łatwość i szybkość przyrządzenia mięsa, a 30 proc. wskazuje na kwestie zdrowotne.

Badanie zostało przeprowadzone na grupie reprezentatywnej 600 osób metodą CATI we wrześniu.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA