Certyfikaty są gwarancją jakości mięsa
Certyfikaty to gwarancja, że mięso jest najwyższej jakości - przekonywali przedstawiciele polskich organizacji reprezentujących sektor produkcji mięsa podczas czwartkowej konferencji prasowej zorganizowanej w ministerstwie rolnictwa.
Ludzie kupujący żywność ze znakiem "produkt polski" wspierają polską gospodarkę, miejsca pracy, dochody rolników, a także umożliwią realizację programów społecznych. A ci, którzy mają szczególne wymaganie jakościowe, powinni szukać żywność ze znakami jakości, które gwarantują m.in. sposób chowu zwierząt czy tradycyjne metody wytwarzania produktu - mówił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Będzie rekordowe wsparcie dla rolników w związku z COVID-19
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, promuje m.in. oznaczenie "produkt polski". Według dostępnych analiz aż 79 groszy z każdej wydanej złotówki zostaje w Polsce, jeżeli kupimy produkt rodzimej firmy wytworzony w kraju - poinformował zastępca dyrektor KOWR Marcin Wroński.
Dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD) Dariusz Goszczyński wyjaśnił, że systemy jakości służą informowaniu konsumentów o właściwości i cechach produktów, z drugiej strony pomagają producentom tych produktów lepiej zarabiać. To co wyrówna te systemy, to dodatkowa kontrola i weryfikacja przez jednostkę certyfikującą, po to, by konsument miał zagwarantowaną jakość.
Wstrzymano sprzedaż ok. 20 ton polskiego mięsa z salmonellą
Znaczenie znaków jakości (QAFP) podkreślała też Jolanta Ciechomska, Kierownik ds. Systemu QAFP w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Zaznaczyła, że system OAFP łączy wszystkie etapy produkcji, rozpoczynając od hodowli poprzez ubój, rozbiór aż po dystrybucję. Dodała, że system ten jest już wdrażany w naszym kraju od 10 lat, a produkty z tym znakiem są dostępne w 1400 punktach dystrybucyjnych.
Wołowina też nadaje się na grilla, przy dobrze poprowadzonej produkcji tego mięsa i właściwej jego obróbce można uzyskać smaczny produkt - zapewnił prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki. Dodał, że właśnie dlatego powstał system QMP, który ma gwarantować wysoką jakość wołowiny, bardziej odpowiadającej wymaganiom konsumentów, a jednocześnie zapewnić większe dochody hodowcom prowadzącym certyfikowany chów bydła.
-
Książki warte polecenia: Sygnały brojlerów |Sygnały kur nieśnych|Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)