Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 2

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: prof. dr hab. Kazimierz Noworolnik IUNG-PIB w Puławach | redakcja@agropolska.pl
07-02-2019,6:20 Aktualizacja: 07-02-2019,8:39
A A A

Duży wpływ na jakość i wielkość plonu jęczmienia ma nawożenie fosforem, potasem, magnezem a przede wszystkim azotem.

Wysokość dawek NPK i Mg zalecanych pod jęczmień zależy głównie od zasobności gleby i przewidywanego plonu (tabela). Zasobność gleby zależy od poziomu nawożenia tymi składnikami kolejnych roślin przedplonowych w płodozmianie i ich plonowania.

Bardzo małej zasobności gleby można się spodziewać w przypadku stosowania niskich dawek nawozów pod rośliny przedplonowe, a także w przypadku nadmiernych jesienno-zimowych opadów, które powodują wymywanie składników pokarmowych w głąb profilu glebowego, poza zasięg korzeni zbóż.

jęczmień, kłosy

Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 1

Agrotechnika jęczmienia na cele pastewne i spożywcze jest podobna, nieco inaczej należy uprawiać jęczmień browarny. Problem tkwi w zawartości białka w ziarnie, która powinna być niska z przeznaczeniem dla browaru, a wysoka na cele pastewne i...

Nawożenie jęczmienia należy stosować pod kultywator w terminie kilku dni (w zależności od szybkości przesychania gleby) po bronowaniu. Zalecane dawki P i K podane są w tabeli. Zalecane dawki Mg przy jego niskiej zawartości w glebie wynoszą od 20 do 40 kg MgO/ha. Głębokość wymieszania nawozów z glebą powinna wynosić co najmniej 10 cm.

Zalecane dawki azotu pod jęczmień pastewny i na cele spożywcze wynoszą od 60 do 80 kg/ha. Dawki azotu powyżej 50 kg/ha na glebach kompleksów pszennych i żytnim bardzo dobrym, a powyżej 40 kg/ha na glebach słabszych, należy dzielić na 2 części, aby uniknąć strat wskutek wymywania. 60 proc. dawki należy zastosować przedsiewnie, a 40 proc. pogłównie na początku fazy strzelania w źdźbło. W stanowisku po strączkowych można zastosować przedsiewnie tylko 30 proc. ogólnej dawki N.

Błędem jest stosowanie wysokiej dawki azotu pod jęczmień browarny. Większej zasobności w azot można spodziewać się na glebach kompleksu pszennego dobrego, w stanowisku po okopowych (zwłaszcza po burakach). W takich warunkach optymalną dawką jest 25-30 kg N/ha. W stanowisku po pszenicy można zalecać 35 kg N/ha na kompleksie pszennym dobrym i 40 kg N/ha na kompleksie żytnim bardzo dobrym. W przypadku wysokiego plonowania pszenicy (powyżej 6 t/ha) dawki te należy zwiększyć o 10-15 proc.

Tabela. Dawki P2O5 i K2O w kg/ha dla jęczmienia pastewnego i browarnego

 

Zawartość fosforu i potasu w glebie

b. niska

niska

średnia

wysoka

Fosfor

60-80*

45-59

30-44

20-29

Potas

75-90

55-74

40-54

25-39

Górne granice przedziałów stosować w warunkach sprzyjających uzyskaniu wysokiego plonu (na żyznych glebach, po dobrym przedplonie), a dolne – przy spodziewanych niskich plonach (w gorszych warunkach siedliska).

  • Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 1-2019 - ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij