Uprawa jęczmienia na cele browarne, paszowe i spożywcze. Cz. 1

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: prof. dr hab. Kazimierz Noworolnik IUNG-PIB w Puławach | redakcja@agropolska.pl
05-02-2019,8:05 Aktualizacja: 05-02-2019,8:13
A A A

Agrotechnika jęczmienia na cele pastewne i spożywcze jest podobna, nieco inaczej należy uprawiać jęczmień browarny. Problem tkwi w zawartości białka w ziarnie, która powinna być niska z przeznaczeniem dla browaru, a wysoka na cele pastewne i spożywcze. Jęczmień browarny i spożywczy w porównaniu do pastewnego wymagają lepszego wyrównania ziarna.

Różnice w uprawie jęczmienia browarnego i pastewnego dotyczą w szczególności: warunków glebowych i stanowiska, nawożenia, zwłaszcza azotem oraz parametrów siewu i doboru odmian. Prawie wszystkie czynniki wpływające na wzrost plonu jęczmienia oddziałują jednocześnie na obniżenie zawartości białka w ziarnie. Wyjątkiem jest nawożenie azotem, które w większej dawce podwyższa zarówno plon, jak i zawartość białka.

jeczmień jary, kłosy, rośliny

Nowe odmiany zbóż jarych 2019

Krajowy Rejestr wzbogaci się o 24 nowe odmiany zbóż jarych, z czego aż 21 zostało wyhodowanych przez polskie firmy. Wśród nich jest 10 odmian jęczmienia jarego; 9 pastewnych i 1 browarna. 7 odmian pochodzi z krajowej hodowli a...

W skupie pożądane są duże partie ziarna o jednolitej wysokiej wartości browarnej, co można uzyskać w gospodarstwach wielkoobszarowych, przy uprawie jednej odmiany jęczmienia.

Jęczmień browarny należy uprawiać na glebach żyznych, kompleksu pszennego dobrego lub żytniego bardzo dobrego, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Błędem jest uprawa tego typu jęczmienia na glebach słabszych, na których odmiany wydają niższy plon o zbyt wysokiej zawartość białka w ziarnie oraz niższej celności ziarna i ekstraktywności słodu.

Z kolei uprawa na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego jest ryzykowna ze względu na duże zagrożenie wyleganiem, a stosowanie antywylegaczy ujemnie wpływa na jakość browarną. Jęczmień na cele pastewne i spożywcze można uprawiać także w gorszych warunkach glebowych, na kompleksach żytnim dobrym lub słabym.

Niewskazana jest uprawa jęczmienia browarnego na glebach zakwaszonych, gdyż w tym przypadku również uzyskuje się niższy plon, a ziarno zawiera zbyt dużo białka i łuski, ma gorszą jakość browarną. Optymalne pH w tym przypadku wynosi co najmniej 5,8 na glebach średnio zwięzłych i 6,2 na glebach cięższych. Jęczmień pastewny i spożywczy można uprawiać na glebach lekko kwaśnych (pH 5,3-5,7).

Uprawę jęczmienia browarnego zaleca się po przedplonach okopowych (zwłaszcza po burakach, ale bez przyorywania liści), a także po roślinach oleistych. Nie powinno się go wysiewać po roślinach bobowatych i zbożach (z wyjątkiem pszenicy). Jęczmień pastewny i spożywczy można uprawiać po różnych przedplonach, także po roślinach bobowatych i zbożach (z wyjątkiem jęczmienia).

  • Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 1-2019 - ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij