Pierwsze siewy jęczmienia browarnego
Ostatnie dni marca przyniosły ocieplenie i poprawę pogody, dzięki temu rolnicy mogli zacząć przygotowywać pola pod siewy.
W gospodarstwie Pawła Bisa w Kasiłanie pod Chełmem 28 marca posiano jęczmień browarny. Ważne jest, aby zachować odpowiedni termin siewu, który przypada na koniec marca (przy opóźnionej wiośnie jest to pierwsza dekada kwietnia).
13 nowych odmian zbóż jarych
Jęczmień jary browarny jest zbożem, które silnie się krzewi, szczególnie przy wczesnym siewie.
W gospodarstwie zasiano odmianę Charles typu null-lox na powierzchni 5 ha. Przedplonem dla tej uprawy były buraki cukrowe.
Jesienią wykonano orkę na głębokość 25 cm. Nawożenie fosforem i potasem wykonano 16 marca stosując przedsiewnie nawóz Polifoska 6 NPK(S) 6-20-30 (7) w ilości 150 kg/ha.
Ze względu na zachowanie odpowiednich parametrów ziarna nawozy azotowe należy stosować przedsiewnie, ponieważ późne dawki N powodują nagromadzenie białka w ziarnie. Dlatego całość dawki azotu zastosowano 27 marca w postaci nawozu Salmag N(CaMg)27,5-(3,5-4) w dawce 200 kg/ha.
Następnie tego samego dnia w celu wyrównania pola i wymieszania nawozów z glebą wykonano bronowanie.
Jęczmień wysiano w ilości 150 kg/ha, w rozstawie rzędów 12,5 cm, na głębokość 2 cm. W gospodarstwie jest to pierwszy rok uprawy jęczmienia browarnego.
Obserwując prognozę pogody na kolejne dni w tym tygodniu, możemy spodziewać się opadów deszczu, które przyczynia się do równych i bardzo wysokich wschodów.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz