131,1 euro trzeba było średnio zapłacić za 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M. To o 1,3 proc. mniej niż w styczniu, ale o 2,2 proc. więcej niż w tym miesiącu przed rokiem.
131,1 euro trzeba było średnio zapłacić za 100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M. To o 1,3 proc. mniej niż w styczniu, ale o 2,2 proc. więcej niż w tym miesiącu przed rokiem.
Na spadek cen w Unii Europejskiej wpłynęły przede wszystkim niższe koszty produkcji - tańsze zboża i pasze. Jak informuje FAMMU/FAPA jaja potaniały przez miesiąc w 16 państwach członkowskich - najbardziej w Hiszpanii (o 11 proc.). Stawki poszły z kolei w górę w 9 krajach z Finlandią (o 5 proc.) na czele.
W Polsce towar ten podrożał o 2,8 proc. do 137 euro za 100 kilogramów przewyższając unijną średnią o 4,5 proc. Przez rok natomiast stawki za nasze jaja podniosły się o 11,3 proc.
Najdrożej sprzedawano jaja w Szwecji i we Włoszech (197-199 euro/100 kg), a najtaniej w Hiszpanii (94 euro/100 kg).
Po pierwszych dwóch tygodniach marca przeciętne notowania w UE wzrosły wobec lutego o 2,2 proc. do 133,9 euro za 100 kg.