Jaja spożywcze wciąż drożeją. U nas ceny powyżej średniej
100 kilogramów jaj spożywczych klasy L i M kosztowało średnio w lipcu w Unii Europejskiej 136,1 euro. Przez miesiąc ceny poszły w górę aż o 5,3 proc., a przez rok o 8,5 proc.
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej produkt ten podrożał w 17. państwach Wspólnoty - najbardziej w Bułgarii (17 proc.) i Rumunii (11 proc.). Niewielki spadek cen zanotowano w 8. krajach - m.in. w Niemczech (3,1 proc.).
W Polsce stawki w lipcu wobec czerwca wzrosły o 6,4 proc. do 142,9 euro za 100 kilogramów i przewyższały unijną średnią o 5 proc. W skali roku ceny naszych jaj podniosły się o 15,2 proc.
Najwięcej za jaja trzeba było zapłacić tradycyjnie w Szwecji (204 euro/100 kg), a najmniej w Rumunii (95 euro/100 kg).
Od stycznia do maja na unijnym rynku stawki za ten towar spadały. Jedynie w marcu notowania poszły nieznacznie w górę, co byłem efektem słabszego popytu wewnętrznego oraz poprawy opłacalności produkcji z uwagi na obniżki cen pasz dla niosek.
Od czerwca jaja w UE znacznie drożeją w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym, m.in. ze strony Stanów Zjednoczonych, które zmagają się z ptasią grypą.