Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 24 pasujących wyników.
Innowacyjne produkty od Spomleku
Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego (woj. lubelskie) rozpoczęła produkcję izolatów białek serwatkowych WPI. Jest to nowy trend, który w Polsce raczkuje, a Spomlek będzie...
więcejPrezydent podpisał nowelę ustawy o paszach
Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelę ustawy o paszach. Wydłuża ona możliwość stosowania pasz genetycznie modyfikowanych (GMO) o 5 lat - do 1 stycznia 2030 r. Nowe przepisy wejdą w życie 1 stycznia...
więcejPasze GMO na dłużej. Rząd przyjął projekt ustawy
Rada Ministrów przyjęła 30 lipca projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach, przedłożony przez ministra rolnictwa. Zmienia on termin wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce...
więcejRząd pochyli się nad ustawą o paszach. Ma wydłużyć ważny termin
Moratorium m.in. na stosowanie w żywieniu zwierząt pasz GMO ma zostać przesunięte z początku 2025 na początek 2030 roku - zakłada projekt noweli ustawy o paszach, którym we wtorek ma zająć...
więcejProjekt ustawy - pasze GMO będzie można stosować do 1 stycznia 2030 r.
Przesunięcie wejścia w życie o 5 lat zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych w naszym kraju do 1 stycznia 2030 r. - zakłada projekt nowelizacji ustawy o paszach....
więcejTrzecia dawka na kłos
Ostatnia dawka azotu ma istotny wpływ na jakość ziarna pszenicy ozimej. W okresie nalewania ziarna następuje przemieszczanie azotu zgromadzonego w częściach nadziemnych do tworzących się...
więcejUważaj na poziom białka w paszy
Wysoki udział białka w paszy generuje niepotrzebne koszty oraz negatywnie wpływa na zdrowie świń. Przez lata obserwowaliśmy tendencję do żywienia świń zbyt ubogą w składniki odżywcze paszą. Jednak...
więcejProdukty mleczne. Jak wybierać je świadomie?
Produkty mleczne są oferowane w różnych smakach, w wielu gatunkach, o różnej zawartości tłuszczu czy laktozy. Ich wybór nie zawsze jest jednak łatwy. Na co więc należy...
więcejMleko bez GMO. Wzrasta znaczenie rodzimych roślin białkowych
Dotychczasowe zapotrzebowanie na białko w paszach dla zwierząt było uzupełnianie głównie poprzez dodatek importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej. Obecnie, zwłaszcza u hodowców bydła...
więcejMleko krowie powinno być w naszej diecie
Mleko krowie jest pełnowartościowym produktem odżywczym odpowiednim dla osób w każdym wieku. To wniosek wypływający z konferencji, która odbyła się 30 maja w Warszawie w ramach...
więcejCeny mleka w Holandii w styczniu będą wysokie
Mleko surowe w styczniu w Holandii skupowane przez mleczarnię Friesland Campina będzie kosztować 34,50 euro za 100 kilogramów mleka tj. ok. 1,51 zł za litr. Z kolei mleko organiczne będzie...
więcejFriesland Campina obniżyła kwietniową cenę mleka
Mleko dostarczane do spółdzielni mleczarskiej Friesland Campina będzie w kwietniu tańsze o 1 Euro w stosunku do marca. Jego cena wyniesie 27,50 euro za 100 kilogramów tj. ok. 1,16...
więcejHala udojowa musi być czysta. Jak usunąć trudne zabrudzenia?
Hala udojowa jest użytkowa każdego dnia w zależności od systemu przyjętego przez hodowców dwa lub trzy razy dziennie. Dlatego pozostają w niej odchody po kilkudziesięciu bądź kilkuset...
więcejŻywienie cieląt nie zna kompromisów
Zapewnienie cielętom pójła o odpowiednim poziomie białka i energii ma ogromne znaczenie na ich rozwój w pierwszych tygodniach życia. Dlatego niekiedy oszczędności w zakupie...
więcejMleko już nie tylko od krowy. Zaskakujące wyniki badań
Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla...
więcejOwady mogą rozwiązać problem deficytu białka zwierzęcego
Na świecie brakuje białka zwierzęcego wykorzystywanego w żywności dla ludzi i zwierząt, a zapotrzebowanie na nie rośnie. Rozwiązaniem tego problemu może być białko pozyskiwane z owadów. W...
więcejDyskusja o zakazie stosowania pasz GMO. Padła propozycja wydłużenia tylko o 2 lata
Sejmowa komisja rolnictwa przyjęła w czwartek bez poprawek projekt nowelizacji ustawy o paszach, który zakłada przesunięcie o 5 lat, do 1 stycznia 2030 r., terminu wejścia w życie zakazu...
więcejPolacy nie ufają alternatywnym źródłom białka i nie chcą ich kupować
Produkty hybrydowe - czyli łączące tradycyjne i alternatywne źródła białka - bywają przez europejskich konsumentów oceniane wyżej pod względem zdrowotnym i etycznym niż produkty...
więcejMinister przyznaje: pojawiają się problemy z jakością pszenicy. Zboże ma mniej białka
Tegoroczne plony są porównywalne z ubiegłorocznymi, ale gorzej jest z jakością zbieranej pszenicy, która ma mniej białka. Może wystąpić sytuacja, że pszenicy konsumpcyjnej będzie nam...
więcejIZP: premia za pszenicę wysokobiałkową będzie wyraźnie większa niż w poprzednim sezonie
Wiele wskazuje, iż udział pszenicy paszowej w zbiorach w kraju będzie sporo większy od spodziewanego wcześniej. Tym samym, premia płacona za pszenicę wysokobiałkową będzie wyraźnie większa niż w...
więcejRaport żniwny IZP: deszcze spowalniają zbiory, ziarno zaczyna porastać w kłosach
Postępy w żniwach są zróżnicowane regionalnie, ale deszcze w ostatnich dniach spowalniają prace. Rosną przez to obawy o jakość tegorocznego ziarna, które zaczyna porastać w kłosach...
więcejJedzenie gęsiny bardzo korzystne dla naszego organizmu
Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka, w porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych - ocenili naukowcy z Uniwersytetu...
więcejZdrowy jak karp. Ryby z Polski nie mają sobie równych
Minęło 800 lat od założenia w Polsce pierwszych stawów hodowlanych. Odłów w podkrakowskim Tyńcu został z tej okazji wzbogacony o historyczną stylizacje oraz transport żywej ryby w...
więcejW Hiszpanii budowana jest największa na świecie farma jadalnych owadów
Hiszpańska firma biotechnologiczna Tebrio rozpoczęła budowę w Salamance największej farmy jadalnych owadów na świecie - zajmie powierzchnię 90 tys. m kw., czyli 12 boisk piłkarskich. Farma...
więcej