Mleko bez GMO. Wzrasta znaczenie rodzimych roślin białkowych
Dotychczasowe zapotrzebowanie na białko w paszach dla zwierząt było uzupełnianie głównie poprzez dodatek importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej. Obecnie, zwłaszcza u hodowców bydła mlecznego, odchodzi się od skarmiania paszy z roślin modyfikowanych genetycznie.
W tej sytuacji wzrasta znaczenie rodzimych roślin białkowych. Szczególnie ważnym staje się to zagadnienie na terenie województwa podlaskiego, z powodu rezygnacji mleczarni ze skupu mleka od krów skarmianych paszami z GMO.

Owady mogą rozwiązać problem deficytu białka zwierzęcego
Zagadnienie to było głównym tematem corocznych Dni Pola, organizowanych m.in. przez Polskie Składy Nawozowe na terenie Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Marianowie COBORU Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie, w dniach 13-14 czerwca.
Prof. dr hab. Jerzy Księżak przedstawił rolę roślin strączkowych w zmianowaniu oraz produkcji białka paszowego. Zwrócił uwagę na wybór stanowiska do uprawy tej grupy roślin. Każda z nich ma inne wymagania glebowe, a na teren Podlasia polecana jest seradela i łubin żółty, które radzą sobie na lekkich glebach, na których często występuje deficyt wody.
Na brak wody rośliny bobowate są wrażliwe podczas kiełkowania oraz kwitnienia. Jest to moment decydujący o wysokości plonów. W płodozmianie zaleca się wysiew bobowatych co trzy lub cztery lata, po i przed zbożami.

Krajowe źródła białka gwarantują bezpieczeństwo paszowe
Stanowisko po roślinach strączkowych ma poprawioną strukturę gleby i jest bogate w składniki pokarmowe.
Zastosowanie innej grupy środków chwastobójczych niż w zbożu przyczynia się do ograniczenia zachwaszczenia w wysiewanych zbożach na tym samym stanowisku. Nasiona roślin strączkowych są doskonałym komponentem paszowym, o dużej zawartości egzogennych aminokwasów, głównie lizyny, mniej metioniny i tryptofanu.
Na poletkach doświadczalnych przedstawiono odmiany zbóż i grubonasiennych bobowatych.
Na terenie województwa podlaskiego zalecane odmiany bobowatych to:
- łubin żółty: odmiany Baryt, Bursztyn, Perkoz;
- groch siewny :odmiany Audit, Batuta, Ezop
- łubin wąskolistny : odmiany Bolero, Graf, Kalif

Dobre łąki to więcej białka
- pszenica ozima: odmiany Artist, Natula, RGT Kilimanjaro
- pszenżyto ozime: odmiany Borowik, Meloman, Panteon
- żyto ozime: odmiany Armand, Domir, Horyzo
- jęczmień ozimy: odmiany Holmes, KWS Meridian, Souleyka
- pszenica jara: odmiany Goplana, Harenda, Łagwa
- jęczmień jary: Basic, Ella, Iron
- pszenżyto jare: Mazur, Sopot
Z kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę zaleca się :
- z odmian wczesnych: Ambrosini, Carolinio KWS
- z odmian średniowczesnych: Agro Polis, Arturo, Cyrano
- z odmian późnych: Dublino, SM Popis, Talentro