Produkty mleczne. Jak wybierać je świadomie?
Produkty mleczne są oferowane w różnych smakach, w wielu gatunkach, o różnej zawartości tłuszczu czy laktozy. Ich wybór nie zawsze jest jednak łatwy. Na co więc należy zwrócić uwagę podczas zakupów? Z pomocą przychodzą organizatorzy kampanii "Bądź świadomy - kupuj polskie"!
"W czasie zakupów warto się zastanowić np. ile produktów mlecznych zjadamy w ciągu tygodnia. To proste obliczenie pozwoli włożyć do koszyka taką ilość, którą spokojnie zdążysz skonsumować zachowując wszystkie terminy przydatności do spożycia zakupionych produktów. Wiedziałeś, że np. ser twarogowy powinien być spożyty w ciągu 48 godzin? A jak długo zdarza Ci się go przechowywać w lodówce?" - czytamy w komunikacie wydanym przez ekspertów kampanii "Bądź świadomy - kupuj polskie"!
Polska Izba Mleka zachęca do kupowania polskich produktów
Organizatorzy akcji tłumaczą, że na sklepowych półkach najpierw znajdziemy produkty o najkrótszej dacie przydatności do spożycia. Po te z dłuższym terminem ważności musimy sięgnąć głębiej.
Szukając produktów mlecznych o niższej zawartości tłuszczu powinniśmy sprawdzać, czy nie mają one wyższej zawartości cukru.
Pamiętajmy, że im mniej tłuszczu w mleku tym mniej w nim również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E.
"Coraz więcej Polaków sprawdza listę składników znajdujących się na opakowaniach produktów spożywczych i chce kupować świadomie. Polscy producenci wyrobów mlecznych dobrze sobie radzą z prawidłowym etykietowaniem swoich wyrobów" - czytamy w komunikacie.
W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.
Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na datę przydatności do spożycia. Jeśli pilnowanie tych terminów sprawia nam problemy należy wybierać produkty UHT, które charakteryzują się dłuższą datą przydatności do spożycia.
Szczególną ostrożność należy zachować wybierając produkty "przepakowywane". Najczęściej są to sery i twarogi, które sprzedawcy kroją na mniejsze porcje z większego bloku. Termin który na nich się znajduje, często jest jedynie datą zapakowania.
"Nie wyczytasz z niego zatem, jak "stary" jest to produkt i do kiedy możesz go bezpiecznie spożyć. Pamiętaj, że masz prawo poprosić sprzedawcę o wskazanie tych dat.
Nabiał powinien być przechowywany w lodówkach i ladach chłodniczych. Tymczasem często spotykamy się z serami wyłożonymi na ladach sklepowych, czy z paletami jogurtów stojących przy lodówkach.
Mleczarnie mają ograniczać pobór prądu. Ucierpią na tym hodowcy
Obsługa sklepu powinna również zadbać o to, by produkty mleczne nie były wystawione na ekspozycję słońca. Wyjątkiem od tych reguł są produkty UHT.
Na etykiecie musi znaleźć się informacja o zawartości białka, węglowodanów, cukrów prostych, tłuszczów, witamin i soli. Porównując składy różnych produktów warto wybierać te, które mają najniższą zawartość cukrów i soli, a najwyższą białka i witamin.
Tabela kaloryczności i zalecane spożycie to kolejny element znajdujący się na etykiecie. Warto zwrócić uwagę jakiego przelicznika użyto w tabeli. Czy kaloryczność jest podana na 100 g produktu, czy na cały produkt. Sprawdzajmy również w jakim stopniu dany produkt spełnia dzienne zapotrzebowanie na dane składniki odżywcze.