Produkty mleczne. Jak wybierać je świadomie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-11-2017,18:00 Aktualizacja: 06-11-2017,8:28
A A A

Produkty mleczne są oferowane w różnych smakach, w wielu gatunkach, o różnej zawartości tłuszczu czy laktozy. Ich wybór nie zawsze jest jednak łatwy. Na co więc należy zwrócić uwagę podczas zakupów? Z pomocą przychodzą organizatorzy kampanii "Bądź świadomy - kupuj polskie"!

"W czasie zakupów warto się zastanowić np. ile produktów mlecznych zjadamy w ciągu tygodnia. To proste obliczenie pozwoli włożyć do koszyka taką ilość, którą spokojnie zdążysz skonsumować zachowując wszystkie terminy przydatności do spożycia zakupionych produktów. Wiedziałeś, że np. ser twarogowy powinien być spożyty w ciągu 48 godzin? A jak długo zdarza Ci się go przechowywać w lodówce?" - czytamy w komunikacie wydanym przez ekspertów kampanii "Bądź świadomy - kupuj polskie"!

"Bądź świadomy - kupuj polskie", Polska Izba Mleka, Mlekosławni, produkty mleczarskie

Polska Izba Mleka zachęca do kupowania polskich produktów

"Bądź świadomy - kupuj polskie" to kampania zorganizowana przez Polską Izbę Mleka. Została ona sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka. Jej celem jest wskazanie Polakom powodów, dla których warto kupować krajowe mleko i...

Organizatorzy akcji tłumaczą, że na sklepowych półkach najpierw znajdziemy produkty o najkrótszej dacie przydatności do spożycia. Po te z dłuższym terminem ważności musimy sięgnąć głębiej.

Szukając produktów mlecznych o niższej zawartości tłuszczu powinniśmy sprawdzać, czy nie mają one wyższej zawartości cukru.

Pamiętajmy, że im mniej tłuszczu w mleku tym mniej w nim również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E.

"Coraz więcej Polaków sprawdza listę składników znajdujących się na opakowaniach produktów spożywczych i chce kupować świadomie. Polscy producenci wyrobów mlecznych dobrze sobie radzą z prawidłowym etykietowaniem swoich wyrobów" - czytamy w komunikacie.

masło, wzrost cen masła, mleko, zakupy, drogie masło

W ciągu roku masło podrożało o 71 proc.

Chociaż ceny żywności szybko pną się w górę, to zdecydowanym rekordzistą jest masło, którego kostka - w zależności od regionu - podrożała o kilkadziesiąt procent. W województwie lubelskim wzrost ceny masła, potwierdzony przez...

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na datę przydatności do spożycia. Jeśli pilnowanie tych terminów sprawia nam problemy należy wybierać produkty UHT, które charakteryzują się dłuższą datą przydatności do spożycia.

Szczególną ostrożność należy zachować wybierając produkty "przepakowywane". Najczęściej są to sery i twarogi, które sprzedawcy kroją na mniejsze porcje z większego bloku. Termin który na nich się znajduje, często jest jedynie datą zapakowania.

"Nie wyczytasz z niego zatem, jak "stary" jest to produkt i do kiedy możesz go bezpiecznie spożyć. Pamiętaj, że masz prawo poprosić sprzedawcę o wskazanie tych dat.

Nabiał powinien być przechowywany w lodówkach i ladach chłodniczych. Tymczasem często spotykamy się z serami wyłożonymi na ladach sklepowych, czy z paletami jogurtów stojących przy lodówkach.

mleczarnie, ograniczenie dostaw prądu, mleko, skup mleka

Mleczarnie mają ograniczać pobór prądu. Ucierpią na tym hodowcy

Produkcja mleka w Polsce rośnie. Jest ona obecnie bardzo opłacalna. I właśnie teraz mleczarnie mają podlegać okresowym ograniczeniom dostaw prądu. Oznacza to marnotrawienie surowca lub jego mniejsze zakupy. To z kolei uderzy bezpośrednio w...

Obsługa sklepu powinna również zadbać o to, by produkty mleczne nie były wystawione na ekspozycję słońca. Wyjątkiem od tych reguł są produkty UHT.

Na etykiecie musi znaleźć się informacja o zawartości białka, węglowodanów, cukrów prostych, tłuszczów, witamin i soli. Porównując składy różnych produktów warto wybierać te, które mają najniższą zawartość cukrów i soli, a najwyższą białka i witamin.

Tabela kaloryczności i zalecane spożycie to kolejny element znajdujący się na etykiecie. Warto zwrócić uwagę jakiego przelicznika użyto w tabeli. Czy kaloryczność jest podana na 100 g produktu, czy na cały produkt. Sprawdzajmy również w jakim stopniu dany produkt spełnia dzienne zapotrzebowanie na dane składniki odżywcze.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA