Wieprzowina coraz droższa. U nas ceny powyżej unijnej średniej
100 kilogramów wieprzowiny klasy E kosztowało średnio w kwietniu we Wspólnocie 144,03 euro. To o 2,1 proc. więcej niż w marcu, ale blisko o 11 proc. mniej niż przed rokiem.
Najbardziej stawki poszły w górę w Rumunii (11,4 proc.), na Litwie (3,8 proc.), w Polsce (3,5 proc.), Grecji (3,5 proc.), Słowenii (3,2 proc.), na Łotwie (2,6 proc.), w Niemczech (2,1 proc.) i Bułgarii (2 proc.). Ceny najbardziej spadły z kolei na Cyprze (5,4 proc.), w Austrii (1,4 proc.), na Malcie (0,7 proc.) i we Włoszech (0,7 proc.).
W Polsce wieprzowina kosztowała przeciętnie 146,61 euro za 100 kg, czyli o 9 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem, ale o 1,8 proc. więcej od unijnej średniej.