Trzoda chlewna, według badań przeprowadzonych w niemiecki Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), jest odporna na zakażenie koronawirusem. Z kolei fretki i nietoperze owocowe są podatne na tego wirusa.
Koronawirus pojawił się w Chinach około trzech miesięcy temu i według wstępnych ustaleń mógł pochodzić od nietoperzy. Naukowcy na całym świecie badają czy SARS-CoV-2 może zarażać także inne gatunki zwierząt.
Niemiecki Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) rozpoczął badania, których celem jest sprawdzenie czy świnie, kurczęta, nietoperze i fretki są podatne na zakażenie koronawirusem.
Według wstępnych wyników stwierdzono, że nietoperze owocowe i fretki są podatne na zakażenie SARS-CoV-2. Natomiast świnie i kurczęta to gatunki odporne, czytamy na stronie internetowej Friedrich-Loeffler-Institut.
Chiny stworzyły serie wirusów z delecjami genów, które mogą posłużyć do stworzenia szczepionki przeciwko afrykańskiemu pomorowi świń (ASF). Przeprowadzone badania wykazały, że nowe wirusy nie mogą przekształcić się w zjadliwe...
Dzięki wrażliwości fretek na koronawirusa będą one mogły być wykorzystywane do testowania szczepionek lub leków przeznaczonych dla ludzi.
Naukowcy w przeprowadzonych badaniach aplikowali wirusa SARS-CoV-2 drogą donosową, co miało naśladować naturalną drogę zakażenia u ludzi.
Egipskie nietoperze owocowe zostały przetestowane w celu potwierdzenia teorii, że to one były rezerwuarem choroby.
Zwierzęta te zostały zarażone, ale nie wykazywały żadnych objawów choroby i nie zainfekowały skutecznie innych sztuk.
Z kolei fretki skutecznie zakażały się koronawirusem. Wirus ten dobrze się replikował, głównie w drogach oddechowych i przenosił na inne zwierzęta. Jednak nie wykazywały one objawów choroby.
W przypadku świń i drobiu SARS-CoV-2 nie replikował się, a zwierzęta nie chorowały.
W warunkach doświadczalnych ani świnie, ani kurczęta nie były podatne na zakażenie koronawirusem. Według obecnego stanu wiedzy wirus nie ma na nie wpływu, ale ostateczne wyniki będą przedstawione na początku maja bieżącego roku.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ