Produkcja wieprzowiny spadnie na świecie
Eksperci z Amerykańskiego Departamentu do spraw Rolnictwa (USDA) prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja wieprzowiny obniży się w tym roku o 1 proc. do 109,3 mln ton.
Czwarty rok z rzędu spadnie wytwórczość tego gatunku mięsa w Chinach. To wynik spowolnienia gospodarczego w kraju i ograniczenia w hodowli trzody chlewnej spowodowane nowymi przepisami z zakresu ochrony środowiska - informuje FAMMU/FAPA.
Tuczniki będą tańsze bo chorowały na zapalenie płuc?
Spadnie również produkcja wieprzowiny w UE bowiem niskie ceny w 2015 r. zmusiły wielu unijnych hodowców do redukcji pogłowia świń. Zwiększy się natomiast ponownie wytwórczość w USA, co jest efektem odbudowy stada po stratach z 2014 r. wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED).
W górę pójdzie również produkcja tego gatunku mięsa w Brazylii, gdzie rośnie opłacalność eksportu dzięki utrzymywaniu się niskiego kursu reala i poprawie dostępu do rynków zagranicznych. Po raz kolejny wzrośnie też poziom wytwarzania w Rosji, jednak jego skala będzie niższa niż przed rokiem ze względu na kryzys gospodarczy i konkurencyjne ceny wieprzowiny z importu.
Na światowy handel w bieżącym roku będzie miał wpływ wzmożony popyt ze strony Chin oraz kursy walut ze względu na spodziewane dalsze umocnienie się dolara amerykańskiego. Skorzystają na tym głównie eksporterzy UE i Brazylii. USDA prognozuje, że globalny import wzrośnie o 8 proc. do 7,2 mln ton, przede wszystkim przez kraje azjatyckie.