Producenci świń z rejonów objętych restrykcjami ASF potrzebują pomocy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
05-10-2016,15:30 Aktualizacja: 05-10-2016,15:35
A A A

Tuczniki pochodzące z gospodarstw znajdujących się w rejonach objętych restrykcjami ASF są o 50 groszy tańsze. Ponadto rolnicy z tych terenów ponoszą koszty związane z większymi upadkami zwierząt oraz wyższym zużyciem paszy na kilogram przyrostu.

Hodowcy i producenci trzody chlewnej z rejonów objętych restrykcjami ASF poprosili Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej o przekazanie wiceministrowi rolnictwa Jackowi Boguckiemu uwag dotyczących skupu żywca wieprzowego oraz dodatkowych kosztów związanych z ograniczeniami wprowadzonymi w strefach ASF.

asf, trzoda chlewna, tuczniki, skup żywca

Tuczniki pochodzące ze stref występowania ASF są skupowane

Resort rolnictwa zapowiada kolejną pulę pieniędzy, która ma zapewnić skup nawet 100 tys. sztuk świń. Do tej pory dzięki specustawie udało się zdjąć z rynku 20 proc. surowca, który ma zostać docelowo wykupiony. Hodowcy świń z woj....

- Producenci trzody chlewnej są zaniepokojeni sytuacją związaną z ze skupem żywca wieprzowego w strefach ASF. Ze względu na restrykcje nałożone przez powiatowych lekarzy weterynarii i wstrzymanie sprzedaży z ich gospodarstw, świnie poprzerastały przez co producenci nie są w stanie uzyskać rynkowej ceny za sprzedane tuczniki – czytamy w piśmie przygotowanym przez KZP-PTCH.

Zakłady mięsne skupujące tuczniki ze strefy objętej restrykcjami płacą 4,80-5,00 zł/kg żywca. Tymczasem rynkowa cena wynosi 5,30-5,60 zł/kg. Różnica w otrzymywanej kwocie przez producentów w stosunku do cen rynkowych wynosi ok. 50 groszy za kilogram żywca.

bioasekuracja, asf, specustawa, trzoda chlewna

Rolnicy nieprzestrzegający bioasekuracji będą zamykać hodowlę świń

Inspekcja weterynaryjna zapowiada kontrolę gospodarstw, w których utrzymywane są świnie. Szczególnie w strefie z ograniczeniami. Jak informuje TVP 1 chodzi o tych rolników, którzy zgodnie z nowym prawem powinni stosować...

Hodowcy świń z tych terenów mają także problemy z upadkami świń. Wynikają one z dużego zagęszczenia w chlewniach i brakiem możliwości zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków dobrostanu. Wzrosło także zużycia paszy w stosunku do stanu sprzed nałożenia zakazu sprzedaży.

Gospodarstwa hodowlane, które spełniają wszelkie zasady bioasekuracji a znajdują się w strefach niebieskiej i czerwonej są w jeszcze gorszej sytuacji. Ci hodowcy nie mają możliwości sprzedaży warchlaków, tuczników i zwierząt hodowlanych. Członkowie KZP-PTCH zwracają uwagę, że bez wprowadzenia zasad kompartmentu i rządowej pomocy gospodarstwa te są skazane na likwidację.

Zarząd KZP-PTCH chce w związku z tym możliwie jak najszybciej spotkać się z wiceministrem rolnictwa w celu omówienia możliwości skorzystania przez producentów trzody chlewnej z pomocy lub odszkodowań za poniesione straty.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA