Popyt na tuczniki jest nadal niski, co odbija się na cenach

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-10-2020,12:15 Aktualizacja: 12-10-2020,12:16
A A A
Branża trzody chlewnej wciąż pozostaje pod negatywnym wpływem koronawirusa i afrykańskiego pomoru świń (ASF). Produkcja tuczników przewyższa ich popyt, a ceny pozostają na niskim poziomie. 
 
Ceny żywca wieprzowego w wielu krajach Unii Europejskiej pozostają bez zmian. Wyjątek stanowi Belgia, gdzie notowania tuczników spadły o kolejne 2 centy za kg wbc.
 
W Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, rynek pozostaje pod negatywnym wpływem dwóch wirusów: Covid-19 i ASFv. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, wieprzowina, mięso wieprzowe, cena w Polsce

Krajowa cena żywca wieprzowego nadal spada

Tuczniki w Polsce w czwartym tygodniu września potaniały o kolejne 2%. Natomiast średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej spadła o 1%.    Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 21-27 września potaniał o kolejne 2% do wartości...
Pandemia koronawirusa ogranicza możliwości ubojowe i przetwórcze zakładów mięsnych. Jest to efekt wprowadzonych restrykcji sanitarnych oraz braku personelu na liniach przetwórczych. 
 
U pracowników Tönnies w miejscowości Sögel w minionym tygodniu potwierdzono 112 zakażeń koronawisem, co sparaliżowało pracę zakładu. 
 
Pojawiają się kolejne przypadki ASF u dzików w Niemczech, a eksport wieprzowiny z tego państwa na rynki azjatyckie został poważnie ograniczony.  
 
Liczba tuczników na rynku nadal przewyższa moce przerobowe zakładów ubojowych, co wpływa na utrzymanie niskich cen. 
 
Odbiór żywca wieprzowego z gospodarstw sięga już 3 tygodni, a organizacje producentów trzody chlewnej apelują o zwiększenie mocy przerobowych zakładów poprzez pracę w dni wolne.
 
Na dużej giełdzie w Niemczech cena tuczników w notowaniach z 7 października utrzymała się na poziomie 1,27 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,67 zł.
 
Jak podkreślają eksperci z POLPIG branża wieprzowiny w Niemczech ratuje się eksportem żywca i wybranych produktów wieprzowych na rynki unijne po konkurencyjnych cenach. 
 
Z kolei kraje Unii Europejskiej, z których eksport do Chin jest możliwy, starają się zaspokoić rosnący popyt tamtejszych konsumentów.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA