Krajowa cena żywca wieprzowego nadal spada

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-10-2020,14:30 Aktualizacja: 06-10-2020,14:51
A A A
Tuczniki w Polsce w czwartym tygodniu września potaniały o kolejne 2%. Natomiast średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej spadła o 1%. 
 
Żywiec wieprzowy w Polsce w dniach 21-27 września potaniał o kolejne 2% do wartości 4,49 zł za kg, informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa na podstawie danych z zakładów Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW.
 
Cena tuczników była o 7% niższa niż przed miesiącem oraz o 24% niższa niż przed rokiem. 
 
Podobne trendy cenowe odnotowano w większości krajów Unii Europejskiej, gdzie cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 141,64 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 636,49 zł.
 
Aktualne wyzwania branży trzodziarskiej, Rolnicza Siódemka, walka z ASF, rozwój sektora produkcji trzody chlewnej.

Rolnicza Siódemka, czyli aktualne wyzwania branży trzodziarskiej

Nowy i skuteczny plan walki z afrykańskim pomorem świń (ASF), czy cyfrowy system obrotu lekami i zwierzętami. To tylko dwa punkty Rolniczej Siódemki, która jest wyzwaniem dla nowego resortu rolnictwa i polskiego sektora produkcji...
Było to o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu, o 6% taniej niż przed miesiącem oraz o 22% taniej niż przed rokiem. 
 
Cena w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 130,87 euro za 100 kg, czyli około 588,09 zł. 
 
Żywiec wieprzowy w Niemczech w ciągu tygodnia potaniał o 0,32 euro za 100 kg i osiągnął wartość 132,58 euro, czyli około 595,78 zł. 
 
Tym samym tuczniki były o 13% tańsze niż przed miesiącem oraz o 30% tańsze niż przed rokiem. 
 
W czwartym tygodniu września na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 6,60 zł za kg. 
 
Ich cena była o 4% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niższa niż przed miesiącem, a także o 23% niższa niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA