Pogłowie świń ciągle rośnie. Znamy najnowsze dane GUS

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: GUS (em) | redakcja@agropolska.pl
11-05-2018,13:10 Aktualizacja: 11-05-2018,13:21
A A A

Według wstępnych GUS danych pogłowie świń w Polsce w marcu liczyło 11 992,2 tys. sztuk i przez rok wzrosło o 730,3 tys. sztuk (6,5 proc.), zaś od grudnia o 84 tys. sztuk (o 0,7 proc.).

Stado loch na chów zwiększyło się w skali roku o 19 tys. sztuk (2,2 proc.) do 903,0 tys. Liczba loch prośnych poszła z kolei w górę o 5 tys. sztuk (0,8 proc.) do 604,8 tys. W strukturze stada trzody chlewnej ogółem udział poszczególnych grup produkcyjno-użytkowych w omawianym miesiącu wynosił:

tuczniki, cena, żywiec wieprzowy, Niemcy

Sezonowy wzrost spożycia wieprzowiny nie wpłynął na jej cenę

Spożycie wieprzowiny związane z rozpoczęciem sezonu grillowgo wzrosło, ale nie odbiło się to na jej cenie. Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem.   Ceny żywca wieprzowego w UE w ubiegłym tygodniu kształtowały się na...

  • prosięta o wadze do 20 kg - 23,2 proc.
  • warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg - 27,3 proc.
  • trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na ubój - 41,8 proc.
  • trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej z przeznaczeniem na chów - 7,7 proc.

W styczniu i lutym import żywej trzody chlewnej wyniósł 1054,1 tys. szt. i był o 5,7 proc. większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Przeciętna waga sprowadzanej sztuki wynosiła 32,2 kg wobec 32,5 kg w 2017 r.
 
Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie (35 proc.), łódzkie (10,7 proc.), mazowieckie (10,5 proc.), kujawsko-pomorskie (10,4 proc.). Z kolei najmniejsze (poniżej 2 proc.) województwa podkarpackie, lubuskie, dolnośląskie, śląskie i świętokrzyskie. W pozostałych udziały w krajowym pogłowiu nie przekroczyły 10 proc.  
 
W pierwszym kwartale br. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,44 zł i była o 9,6 proc. niższa od rejestrowanej przed rokiem, zaś w obrotach targowiskowych była na poziomie 4,82 zł (bez zmian r/r). 
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA