Sezonowy wzrost spożycia wieprzowiny nie wpłynął na jej cenę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
11-05-2018,10:30 Aktualizacja: 11-05-2018,10:14
A A A
Spożycie wieprzowiny związane z rozpoczęciem sezonu grillowgo wzrosło, ale nie odbiło się to na jej cenie. Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem.
 
Ceny żywca wieprzowego w UE w ubiegłym tygodniu kształtowały się na różnym poziomie. W Hiszpanii, Danii i Francji utrzymały się bez zmian, a w krajach Europy Centralnej zostały obniżone.
 
Tuczniki w Niemczech w ubiegłym tygodniu staniały o 5 centów w wyniku presji ze strony firmy Tönnies and Vion. W wyniku tego doszło do spadku cen od 3 do 5 centów w Austrii, Holandii i Belgii. Redukcja cen wynikała również ze słabnącego eksportu wieprzowiny. 
 
trzoda chlewna, szczpionki dla trzody chlewnej, szczepienia, choroby świń

Świnie coraz więcej chorują. Rozwija się rynek szczepionek

Szczepionki są podstawowym narzędziem służącym do zapobiegania wybuchom chorób w stadzie oraz ograniczania ich występowania. Wskutek coraz częstszego występowania jednostek chorobowych świń na całym świecie są one powszechnie stosowane....
Niemcy w bieżącym tygodniu, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG), nie zmieniły ceny żywca wieprzowego i utrzymały ją na poziomie 1,37 euro za kg wagi bitej ciepłej (5,82 zł).
 
W Stanach Zjednoczonych cena tuczników rośnie od trzech tygodni i obecnie osiągnęła poziom 1,32 dolara za kg (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 4,72 zł. Jednocześnie odnotowano tam w ostatnim tygodniu wzrost liczby ubojów o 2,8 proc. (63 tys. sztuk), a w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. roku ubito tam 40,4 mln tuczników.
 
Prosięta w wadze około 18 kg w pierwszych czterech miesiącach kosztowały średnio o 14,6 proc. więcej jak przed rokiem, a ich cena wyniosła 79,33 dolarów (283,79 zł). Średnia marża ubojni w tym czasie spadła do 9 dolarów za sztukę.
 
W Chinach producenci tuczników tracą obecnie około 152 zł na sztuce, co jest głównym powodem zmniejszania liczy macior. Przy obecnych niskich cenach tendencja ta będzie się utrzymywała.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA