Koronawirus ograniczył wzrost cen na rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-03-2020,10:40 Aktualizacja: 16-03-2020,11:30
A A A
Rosnące ceny tuczników i warchlaków zostały ograniczone w wyniku rozprzestrzeniającego się koronawirusa. W Niemczech notowania żywca wieprzowego dużej giełdy zanotowały spadek o 6 centów za kilogram tuszy.
 
Ceny tuczników w poprzednim tygodniu uległy korekcie niemal we wszystkich krajach Unii Europejskiej. 
 
Na małej giełdzie w Niemczech w notowaniach z 10 marca cena żywca spadła o 3 centy do wartości 2,06 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,94 złotych.
 
branża mięsna, Izabela Byszewska, mięso z certyfikatem, produkcja wieprzowiny

Producenci wieprzowiny radzą kupować mięso z certyfikatem

Od sześciu lat sporym problemem dla polskiego rolnictwa jest ASF. Teraz kłopoty może pogłębić pandemia koronawirusa, która skutkuje wstrzymaniem transportu. Branża zachęca do kupowania mięsa z certyfikatem. Produkty z systemem jakości mogą...
 
Na aukcji wystawiono 2567 tuczników w 16 partiach z czego sprzedano 3 partie i łącznie 450 zwierząt – informuje portal warchlaki.com.pl.
 
Notowania tuczników dzień później (11 marca) na niemieckiej dużej giełdzie odnotowały spadek o 6 centów do wartości 1,96 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 8,50 złotych. Cena ta obowiązuje od 12 do 18 marca 2020 r. 
 
Kolejne spadki odnotowano 13 marca na niemieckiej małej giełdzie, gdzie wystawiono 2285 tuczników w 14 partiach z czego sprzedano 2 partie i łącznie 270 zwierząt.
 
Tuczniki potaniały o kolejne 9 centów za kilogram i osiągnęły wartość 1,97 euro, czyli około 8,55 złotych.
 
Żywiec wieprzowy potaniał również w Danii. W notowaniach z 12 marca jego cena spadła o 0,30 koron duńskich (DKK) do wartości 14 DKK, czyli około 8,14 złotych.
 
W Polsce w stosunku do ubiegłego tygodnia cena skupu w ubojniach spadła średnio o 22 groszy za kilogram wbc.
 
Obniżki odnotowano również w sektorze warchlaków. Ich cena w Niemczech w notowaniach z 13 marca spadła o 3,5 euro i osiągnęła wartość 79,50 euro za zwierzę, czyli około 344,87 złotych. Cena ta obowiązuje od 16 do 22 marca. 
 
Hodowla i chów świń, studenci, doktoranci, zootechnika, producenci świń, hodowcy trzody chlewnej, UP w Poznaniu

Nowy podręcznik dla hodowców świń, studentów i zootechników

Książka "Hodowla i chów świń" pod redakcją naukową Anny Rekiel, Tomasza Szwaczkowskiego i Roberta Eckerta wydana przez Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, to nowa pozycja na rynku. Podręcznik jest adresowany do...
Warchlaki w Danii w notowaniach z 12 marca nie zmieniły swojej ceny. 
 
Spadki te w dużym stopniu są spowodowane niepewnością na rynkach światowych, która jest związana z problemami logistycznymi jakie pojawiły się przy okazji rozprzestrzeniania się koronawirusa. 
 
Szczególnie trudna sytuacja utrzymuje się w Chinach i we Włoszech. Pełne chłodnie w zakładach mięsnych przyczyniły się do zahamowania wzrostów cen skupu – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.
 
W ostatnim tygodniu cena żywca wieprzowego w Chinach wyniosła 35 juanów za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 20,35 złotych.
 
Tak wysoka cena skupu jest efektem ograniczenia własnej produkcji wieprzowiny z powodu wirusa ASF oraz silnego wewnętrznego popytu. 
 
Według prognozy ekspertów koronawirus spowoduje ograniczenie zakupów. Jednak ich zdaniem konsumenci nie zrezygnują z kupowania żywności, w tym wieprzowiny.
 
Obecna sytuacja może przejściowo zakłócić płynność dostaw żywności do placówek handlowych. 
 
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA