Drugi tydzień maja przyniósł spadki cen tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-05-2023,8:05 Aktualizacja: 24-05-2023,17:43
A A A
Notowania tuczników, mimo niskiej podaży żywca wieprzowego, w drugim tygodniu maja spadły. W rozliczeniu poubojowym producenci otrzymywali średnio o 2,4% niższą cenę niż przed tygodniem. 
 
Krajowy rynek wieprzowiny w dniach od 8 do 14 maja odnotował spadki cen. Producenci za półtusze wieprzowe klasy S uzyskiwali średnio 11,46 zł za kg masy poubojowej schłodzonej, czyli o 2,5% mniej niż przed tygodniem. 
 
Zakłady za klasę E płaciły średnio 11,41 zł za kg, czyli o 2,3% mniej niż przed tygodniem. Klasa U była wyceniana na 11,08 zł (-2,3%), a klasa R na 10,79 zł (-1,5%). Z kolei za klasę O płacono średnio 9,96 zł co było o 0,3% mniej niż przed tygodniem. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Podaż żywca wieprzowego będzie spadać

Wysokie ceny w skupach tuczników to efekt ograniczenia pogłowia trzody chlewnej. Nadchodzące upalne dni dodatkowo zmniejszą podaż tuczników na rynku.    Na rynku Unii Europejskiej w minionym tygodniu ceny skupu...
Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych według wagi żywej w Polsce w drugim tygodniu maja wynosiła 8,71 zł za kg i była 2,4% niższa niż przed tygodniem. Najwyższe ceny uzyskiwali rolnicy w regionie południowo-wschodnim, gdzie płacono 8,76 zł, następnie w regionie zachodnim (8,73 zł), regionie środkowo-wschodnim (8,69 zł), a najmniej otrzymywali producenci w regionie północnym (8,67 zł).
 
W omawianym czasie średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce wynosiła 12,71 zł za kg i była o 1,5% niższa niż w pierwszym tygodniu maja.
 
Zakłady wyceniły schab środkowy bez kości na 20,97 zł za kg, schab środkowy z kością na 17,42 zł, szynkę wieprzową na 18,00 zł, szynkę wieprzową z kością na 12,73 zł, łopatkę wieprzową na 16,94 zł, szynkę gotowaną na 25,89 zł, a mięso mielone na 19,88 zł. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA