Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny pod koniec roku?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
01-10-2015,13:35 Aktualizacja: 01-10-2015,14:25
A A A

Komisja Europejska potwierdziła, że nowy system dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostanie prawdopodobnie uruchomiony dopiero pod koniec roku, ze względu na spodziewany wzrost sprzedaży mięsa w okresie przedświątecznym.

Bruksela wciąż nie podała konkretnej daty rozpoczęcia przyznawania dopłat, więc eksperci nie wykluczają, że termin może się jeszcze przesunąć na początek 2016 roku - informuje FAMMU/FAPA. Tymczasem ostatnie dane mówią o wzroście cen w krajach UE będących największymi producentami wieprzowiny - w Holandii, Danii, Polsce, Belgii i Niemczech.

wieprzowina, rynek mięsa, ceny wieprzowiny

Wieprzowina coraz tańsza. U nas poniżej unijnej średniej

Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w minionym miesiącu w Unii Europejskiej 142,82 euro. To o 1 proc. mniej niż w lipcu i 13,3 proc. poniżej ubiegłorocznych stawek. W sierpniu ceny najbardziej spadły w Danii (4,2 proc.),...

O przywróceniu dopłat KE zdecydowała 14 września podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE. Rozszerzony został zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, które zostały najbardziej dotknięte przez rosyjskie embargo, np. świeży smalec.

Belgia, Francja, Dania i Holandia ubiegają się o objęcie mechanizmem również inne elementy - jak tłuszcz, podroby i nóżki wieprzowe. Zwiększono również o 20 proc. stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji programu.

Komisja nie zamierza wprowadzać pułapu dla wieprzowiny, lecz chce na bieżąco monitorować sytuację i oceniać wpływ dopłat na rynek i na tej podstawie określić właściwy moment zakończenia stosowania mechanizmu.

W marcu Bruksela wprowadziła dopłaty na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na unijnym rynku oraz spadek cen. Z rynku wycofano wówczas 64 tys. ton mięsa, a koszt operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej wieprzowiny wprowadziły do magazynów Dania (24 proc.), Hiszpania (22 proc.), Niemcy (13 proc.), Polska (12 proc.) i Włochy (9 proc.).

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA