Wieprzowina coraz tańsza. U nas poniżej unijnej średniej
Sto kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało średnio w minionym miesiącu w Unii Europejskiej 142,82 euro. To o 1 proc. mniej niż w lipcu i 13,3 proc. poniżej ubiegłorocznych stawek.
W sierpniu ceny najbardziej spadły w Danii (4,2 proc.), Irlandii (3,7 proc.), Rumunii (2,6 proc.), na Litwie (2,4 proc.), w Niemczech (1,9 proc.), Luksemburgu (1,9 proc.), Wielkiej Brytanii (1,3 proc.), Polsce (1,3 proc.), Holandii (1,1 proc.) i na Węgrzech (1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Z kolei stawki poszły w górę przede wszystkim we Włoszech (6,8 proc.), w Bułgarii (4,7 proc.), we Francji (2,6 proc.), na Malcie (2,4 proc.), w Austrii (1,1 proc.) oraz w Grecji (1 proc.).
W Polsce za 100 kilogramów wieprzowiny płacono średnio w sierpniu 138,70 euro, czyli aż o 14,5 proc. mniej niż przed rokiem i o 2,9 proc. poniżej unijnej średniej.
Do poprawy na wspólnotowym rynku wieprzowiny ma przyczynić się zapowiadane przez Komisję Europejską ponowne uruchomienie dopłat do prywatnego magazynowania tego gatunku mięsa (program ten obowiązywał od marca do maja).