Ceny trzody chlewnej w kwietniu w Unii Europejskiej osiągnęły poziom 178,66 euro za 100 kg. Największe spadki odnotowano we Włoszech, gdzie cena spadła o 20 euro za 100 kg.
Ceny żywca wieprzowego w Unii Europejskiej spadają od połowy marca. Wówczas zamknięte zostały punkty gastronomiczne.
Trzoda chlewna w Unii Europejskiej w kwietniu osiągnęła średnią cenę na poziomie 178,66 euro za 100 kg. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 815 złotych.
Cena ta była o 9 euro wyższa niż ta odnotowana w marcu 2019 r. - informuje Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS na podstawie euromeatnews.com.
Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem. Ceny...
Popyt na wieprzowinę spadł w wyniku ograniczenia w gastronomii w wyniku COVID-19.
W efekcie popyt detaliczny nie jest wystarczający w odniesieniu do poziomu podaży. Rynki eksportowe również wydają się być ograniczone.
Wysokie spadki cen odnotowano we Włoszech. Cena żywca spadła tam o 20 euro w ciągu czterech tygodni począwszy do 1 maja. Za 100 kg tamtejsi producenci otrzymują średnio 120 euro, czyli około 547,4 złotych.
Sytuacja na rynku trzody chlewnej jest niekorzystna tym bardziej, że wiele zamkniętych zakładów przetwórczych zakłóca łańcuch dostaw.
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy (VEZG) z 13 maja cena tuczników pozostała na poziomie 1,60 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,30 złotych za kilogram.
Cena ta obowiązuje od 14 do 20 maja bieżącego roku.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ