Cena żywa wieprzowego na przełomie kwietnia i maja 2020 r. spadła. Za świnie rzeźne klasy E w Polsce płacono średnio 158,53 euro za 100 kg, czyli około 7,23 złotych za kilogram.
Żywiec wieprzowy na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja 2020 r. był tańszy o 7% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie jego cena była o ponad 12% niższa niż przed miesiącem i o 6% niższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach 27 kwietnia - 3 maja, według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, spadła o 7% i osiągnęła wartość 5,48 złotych za kilogram.
Jednocześnie trzoda chlewna była o 12,5% tańsza niż przed miesiącem oraz o 6% tańsza niż przed rokiem.
Koronawirus wywołał kryzys i wzrost bezrobocia oraz niepewność na rynku pracy w Unii Europejskiej. Czynniki te doprowadziły do znacząco obniżenia popytu na mięso wieprzowe. Cena skupu tuczników w Unii Europejskiej spada. Jest to efekt...
Cena wieprzowiny spadła również w innych krajach Unii Europejskiej. Za świnie rzeźne klasy E w krajach Wspólnoty płacono średnio 171,82 euro za 100 kg, czyli około 783,69 złotych.
Było to o 4% mniej niż tydzień wcześniej oraz o 8% mniej niż przed miesiącem, ale o 1% więcej niż przed rokiem.
Największe tygodniowe spadki cen wyrażone w euro odnotowano w Polsce. W naszym kraju notowania świń spadły o 7,6%. Na drugim miejscu uplasowała się Słowacja, gdzie cena spadła o 7,2%.
We Francji wieprzowina potaniała o 1,2%, a w Bułgarii o 0,2%. Ceny wzrosły jedynie w Estonii o 1,1% i Finlandii o 0,7%.
Żywiec wieprzowy klasy E w Polsce wyrażony w walucie unijnej kosztował 158,53 euro za 100 kg, czyli około 723,07 złotych.
Cena ta była o 8% niższa niż średnia w Unii Europejskiej.
Cena prosiąt na krajowych targowiskach na przełomie kwietnia i maja rosła. Za prosię trzeba było zapłacić średnio 268 złotych. Było to o 12% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 16,5% więcej niż przed miesiącem, a także o 45% więcej niż przed rokiem.
W tym samym czasie zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 8,24 zł za kilogram. Było to o 6% mniej niż w poprzednim notowaniu.
Cena ta była również o 10% niższa niż przed miesiącem oraz o 4% niższa niż przed rokiem.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ