Coraz więcej wieprzowiny w magazynach
Komisja Europejska poinformowała, że w pierwszym tygodniu (4-8 stycznia) realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny największe ilości mięsa w
magazynach zgromadziły Hiszpania i Niemcy.
Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym czasie wprowadzić do magazynów ponad 46,3 tys. ton tego gatunku mięsa - informuje FAMMU/FAPA. Ze wszystkich produktów, do których przyznawane są dopłaty najwięcej zgromadzono nóg bez kości (53,3 proc. całości), tłuszczu (11,3 proc.) i szynek (8 proc.).
Polska wieprzowina ma szansę podbić Japonię i Kanadę
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zostały przyznane na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2015/2334 z 14 grudnia 2015 r. Tymczasowe wycofanie mięsa z rynku ma przywrócić równowagę rynkową we krajach Wspólnoty i wzrost cen.
Ostatnie dane Komisji Europejskiej wskazują, że reprezentatywne stawki wieprzowiny na unijnym rynku na początku stycznia wynosiły 126 euro za 100 kilogramów i w skali roku obniżyły się o 5 proc., a w ciągu 2 lat o ponad 25 proc.
Poprzednio w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny zastosowano w marcu 2015 r. na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem, które wpłynęło na nadpodaż mięsa. Z rynku wycofanych zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt operacji wyniósł 17 mln euro.