Żywiec wieprzowy w Unii Europejskiej jest coraz tańszy. W Niemczech w 37 tygodniu odnotowano spadek jego ceny o 4 centy do wartości 1,44 euro za kilogram wagi bitej ciepłej.
Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku z powodu obniżenia temperatury powietrza wzrosła, co wpłynęło na spadek cen. U naszego zachodniego sąsiada w 37. tygodniu tuczniki potaniały o 4 centy, co przełożyło się na ceny w większości państw wspólnoty.
Na rynku europejskim pojawiło się więcej surowca wieprzowego, w związku z czym zakłady przetwórcze postanowiły obniżyć ceny. W Holandii spadły one już dwa tygodnie temu, a w większości pozostałych krajów tydzień później.
"W Belgii tamtejsi producenci otrzymują prawie 9 centów mniej, a w Niemczech, Austrii i Holandii ceny spadły o 7 centów. Z kolei w Hiszpanii nieznacznie, bo o 2 centy. Jedynie we Francji wzrosły one o 1 cent" podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V. - ISN.
Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (AFSCA) potwierdziła wczoraj (13 września) informację o wystąpieniu pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń na terenie tego kraju. Wiadomo, że wirus został wykryty u dwóch padłych...
W Niemczech w 37 tygodniu odnotowano spadki cen o 4 centy do wartości 1,44 euro za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,2 zł.
W pierwszych sześciu miesiącach br. eksport wieprzowiny do krajów trzecich zwiększył się zaledwie o 0,6 proc. Dalszy jego wzrost może zostać wyhamowany w związku z potwierdzeniem w Belgii pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików, które zostały odnalezione w pobliżu granicy z Francją i Luksemburgiem.
Sytuacja ta wiążę się z dużym niebezpieczeństwem zamknięcia ryków azjatyckich dla wieprzowiny z Belgii, ponieważ państwa te nie uznają unijnych stref ASF i zamykają dostawy z całych krajów dotkniętych chorobą. Wyjątek stanowi Hong Kong.
Jeżeli dojdzie do tego sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny pogorszy się jeszcze bardziej. Jak podają eksperci z KZP-PTCH Belgia jest ósmym w kolejności producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej i w ur. wyprodukowała 1,04 mln ton mięsa wieprzowego, co stanowi 4,5 proc. całości unijnej produkcji.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ