Ceny tuczników w UE są niskie. A może być jeszcze gorzej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-09-2018,13:20 Aktualizacja: 19-09-2018,9:43
A A A
Podaż żywca wieprzowego na unijnym rynku z powodu obniżenia temperatury powietrza wzrosła, co wpłynęło na spadek cen. U naszego zachodniego sąsiada w 37. tygodniu tuczniki potaniały o 4 centy, co przełożyło się na ceny w większości państw wspólnoty. 
 
Na rynku europejskim pojawiło się więcej surowca wieprzowego, w związku z czym zakłady przetwórcze postanowiły obniżyć ceny. W Holandii spadły one już dwa tygodnie temu, a w większości pozostałych krajów tydzień później.
 
"W Belgii tamtejsi producenci otrzymują  prawie 9 centów mniej, a w Niemczech, Austrii i Holandii ceny spadły o 7 centów. Z kolei w Hiszpanii nieznacznie, bo o 2 centy. Jedynie we Francji wzrosły one o 1 cent" podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie informacji Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V. - ISN. 
 
ASF, dziki, Belgia, wirus

ASF w Belgii. U martwych dzików wykryto wirusa

Belgijska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (AFSCA) potwierdziła wczoraj (13 września) informację o wystąpieniu pierwszego przypadku afrykańskiego pomoru świń na terenie tego kraju. Wiadomo, że wirus został wykryty u dwóch padłych...
W Niemczech w 37 tygodniu odnotowano spadki cen o 4 centy do wartości 1,44 euro za kilogram wagi bitej ciepłej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,2 zł.
 
W pierwszych sześciu miesiącach br. eksport wieprzowiny do krajów trzecich zwiększył się zaledwie o 0,6 proc. Dalszy jego wzrost może zostać wyhamowany w związku z potwierdzeniem w Belgii pierwszych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików, które zostały odnalezione w pobliżu granicy z Francją i Luksemburgiem.
 
Sytuacja ta wiążę się z dużym niebezpieczeństwem zamknięcia ryków azjatyckich dla wieprzowiny z Belgii, ponieważ państwa te nie uznają unijnych stref ASF i zamykają dostawy z całych krajów dotkniętych chorobą. Wyjątek stanowi Hong Kong.
 
Jeżeli dojdzie do tego sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny pogorszy się jeszcze bardziej. Jak podają eksperci z KZP-PTCH Belgia jest ósmym w kolejności producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej i w ur. wyprodukowała 1,04 mln ton mięsa wieprzowego, co stanowi 4,5 proc. całości unijnej produkcji. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA